STEPINČEVA CRKVA S NEOBIČNIM PRIKAZIMA Kad se sastanu vatra, voda, zemlja i zrak

Samoborskim krajem (36) župna crkva bl. Alojzija Stepinca u Rakitju (I)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva bl. Alojzija Stepinca u Rakitju (I)

Za Novake, Bestovje i Rakitje 1. rujna 2001. osnovana je nova župa bl. Alojzija Stepinca, koja je nastala dismembracijom župe Presvetoga Trojstva iz Svete Nedelje. Na Trgu bl. Alojzija Stepinca u Rakitju izgrađena je župna crkva prema zamisli arhitekta Zdravka Živkovića. Kardinal Josip Bozanić postavio je i blagoslovio temeljni kamen 27. svibnja 2005., a već je iste godine u nedovršenoj crkvi slavljena polnoćka. Kardinal Bozanić dovršenu je crkvu bl. Alojzija Stepinca blagoslovio dvije godine kasnije. To velebno zdanje ubrzo je opravdalo svrhu monumentalnosti jer okuplja velik broj župljana svih uzrasta Bestovja, Novaka i Rakitja, koji su se do toga vremena morali stiskati u privremenim bogoslužnim prostorima vatrogasnoga doma ili u predvorju škole. Zaslužni župnik Božidar Cindori od g. 2004. vodi župu i potiče rad župnoga zbora, zbora mladih (osnovanoga g. 2003.) i zbora djece (od g. 2004.).

Bočni vitraji prikazuju osnovne elemente, zemlju, zrak, vodu i vatru na jednoj strani crkve, a na drugoj strani motive euharistije, trsa, Jaganjca Božjega i Duha Svetoga

Dječji je zbor godinama sudionik božićnoga koncerta u Ciboni. U župi djeluju i tamburaški sastav »Zlatne godine« i bend »Novi svijet«.

Zaslugom župljanina Branka Špoljarića crkva je dobila na poklon pedeset godina stare orgulje iz evangelističke crkve u Reinfeldenu (Njemačka), koje je obnovio graditelj orgulja Marko Rastija. Instrument je postavljen na kor iznad ulaza, na kojem dominira veliki središnji vitraj s modernističkim prikazom križa simbola Isusove muke, ali i izvora svjetla u našem životu. Taj vitraj i one u pokrajnjim lađama izradio je akademski slikar Ante Čulo. Bočni vitraji prikazuju osnovne elemente, zemlju, zrak, vodu i vatru na jednoj strani crkve, a na drugoj strani motive euharistije, trsa, Jaganjca Božjega i Duha Svetoga. Vitraji su donacije župljana i župnika Cindorija.

Mise su nedjeljom u 8, 11 i 18 sati, a od utorka do petka u 6 ili 8 sati. Misa subotom je u 8 ili 18 sati.