IZGUBLJEN SVAKI TRAG: Što se može učiniti za nestale osobe?

www.nestali.hr

Oprostite što se koristim prostorom u našem tako rado čitanom »Glasu Koncila« oduzimajući ga nekomu drugomu koji bi o plodovima Godine milosrđa možda napisao nešto ljepše i vedrije. Na žalost ovo je žalosna priča o našoj dragoj sestri Anki iz Slavonskoga Broda koja je nestala 23. lipnja kad je išla u trgovinu oko 11 sati. Nije se uobičajeno vratila, što je zabrinulo obitelj mlađega brata u kojoj i za koju je živjela jer se nije udavala. Kad se nije javljala ni na mobitel niti se vratila, svi su pošli u potragu, alarmirana je i policija i Gorska služba spašavanja, pas tragač, dron. Na žalost ni traga ni glasa iako je cijeli grad bio oblijepljen plakatima o njezinu nestanku s njezinom najnovijom fotografijom. Jednostavno je nestala i do danas nije pronađena…

Zaključili smo da samo dragi Bog može riješiti ovaj misterij nestanka naše sestre Anke. Stoga usrdno molimo čitatelje GK-a da se i oni svojom molitvom obrate Bogu da nam sestru vrati doma živu ili mrtvu.

Štefica Čorak

Nije nam žao što ste se javili i ne smatramo da neopravdano zauzimate prostor našega tjednika i ove rubrike budući da kao vjerski list doista suosjećamo s Vama i s Vašima, kao i sa svim ljudima koji još uvijek, iz raznih razloga, tragaju za njima dragim osobama koje su nestale. Posebno se to događa u ratu, a nas posebno pogađa sudbina nestalih i njihovih obitelji u Domovinskom ratu. Budući da je nestalih osoba i onih koji za njima tragaju i žale u Hrvatskoj i svijetu jako puno, objavljujemo i ovo Vaše pismo, premda nešto skraćeno, i vapaj za molitvom, kako biste pronašli svoju sestru, te se koristimo prilikom da podsjetimo i naše čitatelje i sve vjernike da je važno da vjernici suosjećaju s Vama i sa svima koji tragaju za svojim najmilijima, ali i da mole i za nestale i za njihove koji ih traže.

Da Crkva želi biti bliska tim osobama svjedoče nam i pozivi pape Franje (a i ranijih papa) koji se obraćaju i svjetskoj javnosti da pomogne u pronalaženju nestalih ili otetih osoba jer mnoge nestale osobe zapravo su žrtve raznih oblika nasilja, krijumčarenja ljudima i odvođenja u ropstvo. Bolna je, ali stvarna činjenica da ljudi nestaju, da im se gubi svaki trag i da je to ozbiljan problem koji ljudska zajednica ne uspijeva niti znade kako potpuno riješiti. Baš zato uveden je i Međunarodni dan nestalih osoba, kojih se sjećamo svakoga 30. kolovoza. Taj su Međunarodni dan nestalih osoba proglasili Ujedinjeni narodi kao dan prisjećanja na sve one koji su nestali zbog sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihove sudbine i mjesta ukopa su nepoznati. Cilj je toga dana podsjećanje svih ustanova, kao i pojedinaca te cjelokupne javnosti na pitanje nepoznate sudbine nestalih osoba, koje je jedno od najtežih nasljeđa najčešće ratnih zbivanja za obitelji nestalih i za društvo u cjelini. Crkva u Hrvatskoj i u prigodi toga dana poziva na molitvu i euharistijsko slavlje ne samo one koji tragaju za svojim bližnjima, nego i sve vjernike, udruge, kao i predstavnike državnih tijela koji su uključeni u potragu za nestalima.

U Hrvatskoj svaki vjernik, osim svojom molitvom, u traganju za nestalim osobama može pomoći i aktivno ako zna bilo kakvu informaciju. Na to nas pozivaju i naše državne ustanove s internetske stranice »Nacionalna evidencija nestalih osoba« (www.nestali.hr) na kojoj se ističe kako je upravo i Međunarodni dan nestalih osoba »prilika da se prisjetimo svih osoba koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava«. »Ovaj dan ujedno je i prilika podsjetiti javnost da je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a obveza svih nas je pružiti im pomoć u tome i iskazati im potporu kako bi znali da u svojoj potrazi nisu usamljeni i zaboravljeni.«

Upravo na taj poziv ne mogu se i ne smiju oglušiti vjernici pa Vaš poziv na molitvu, a i ovaj poziv na aktivnu pomoć, može još jednom osvijestiti svima nama i pitanje koje Bog postavlja na prvim stranicama Biblije Kajinu: »’Gdje ti je brat Abel?’ ‘Ne znam’, odgovori. ‘Zar sam ja čuvar brata svoga?’ Jahve nastavi: ‘Što si učinio? Slušaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče’« (Post 4, 10-11). Premda kontekst nije isti kao u Vašem pitanju, sama je starozavjetna, a još više novozavjetna poruka o našoj odgovornosti za braću i sestre, što znači za svakoga čovjeka, jasna i neupitna: nitko od nas nema pravo glavu okretati na drugu stranu, posebno kada je riječ o našoj obvezi pomoći svima koji su u potrebi. A nestale osobe i njihove obitelji to jamačno jesu i dužni smo im u skladu sa svojim najboljim mogućnostima i znanjem i pomoći.

Zato ćemo još jednom istaknuti i ono što nam poručuju s internetske stranice www.nestali.hr: »Pozivamo sve građane da se uključe u traganje za nestalim osobama. Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju, primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe. Pogledajte profile u NENO-i, možda ste nekoga vidjeli ili imate informaciju o njemu. Sve podatke možete nam dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji ili na e-mail nestali@nestali.hr. Podatke možete dostaviti i preko on-line obrasca ‘Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!’, koji ima svaki profil. Hvala vam što tragate s nama.«

Svjesni smo da ovim odgovorom nismo niti smo u stanju zadovoljiti Vašu potrebu za pronalaženjem Vaše sestre, no hvala Vam na javljanju i poticanju da sve vjernike podsjetimo na taj suvremeni problem i na mogućnosti koje baš vjernicima stoje na raspolaganju; molitva prije svega, jer Gospodin je gospodar života i smrti svakoga čovjeka.