ŠTO ZNAČI MARIJIN POGLED UPRT U NEBO? Poziv na svetost borba je protiv sotone

Snimio: B. Čović | Mozaik "Krunjenje Blažene Djevice Marije" u crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama

Mariju uznesenu na nebo umjetnici obično prikazuju licem i očima usmjerenu prema nebu, s rukama prekriženim i položenim na grudi, sa zmijom ispod nogu. Fabrice Hadjadj u takvu prikazu vidi Marijinu bit. Kad gazi zmiju, Marija ne cilja na nju nogom kako bi je zgazila. Kao da to čini nezainteresirano, bez borbe, bez želje i namjere da je zgazi i pobijedi. No ipak je gazi! Ipak je pobjeđuje!

Otvaranje Bogu
Marija uznesena na nebo ne želi da se borimo protiv sotone, nego da se odlučimo za Boga. Zove nas na svetost. A to je borba protiv sotone. To je pravi način kako mu se oduprijeti. Nasuprot sotoni koji želi rat i mržnju, Marija nas poziva da molimo i postimo.

Zašto Marija na takav način pristupa đavlu? Zar se ne bi trebala više truditi kako bi zgazila zmiju i time dati primjer borbe protiv zla i Zloga? Možda je to čudno, ali način kako Marija pobjeđuje đavla potpuno je suprotan borbi. Marija se ne bavi zmijom. Zmija je tu, ali za Mariju kao da je nema. Njezin pogled nije usmjeren na zmiju, nego na Boga. Cijelo njezino biće, i lice i oči i ruke, sve čezne za Bogom. Potpuno je njemu predana. Sva je njemu izručena. Potpuno mu je okrenuta. Samo joj je Bog važan. Pogled joj od njega nitko i ništa ne može odvratiti. Marija se ne bori protiv đavla, nego živi za Boga. Otvaranje Bogu i predanje cijeloga svoga bića njemu jedina je njezina želja i briga.

A upravo to je pobjeda nad zlom jer Zli ništa drugo i ne priželjkuje, nego jedino – borbu! Svojom lukavošću želi navući čovjeka da mu se suprotstavi pa da preuzme njegova pravila igre i počne djelovati po logici oko za oko, zub za zub. Kad čovjek na to pristane, zlo se širi, a đavao likuje. Marija uznesena na nebo ne želi da se borimo protiv sotone, nego da se odlučimo za Boga. Zove nas na svetost. A to je borba protiv sotone. To je pravi način kako mu se oduprijeti. Nasuprot sotoni koji želi rat i mržnju, Marija nas poziva da molimo i postimo, da se otvaramo i potpuno predajemo Bogu.

Na Marijinu putu poniznosti

U borbi protiv sotone, koji uništava sve što je lijepo i dobro u ljudima, jedino oružje koje vjernici smiju imati su križ i krunica. Jer zlo se ne pobjeđuje sa zatvorenim šakama, nego s otvorenim rukama u molitvi. Ne vođenjem rata s nekoga trona, nego umiranjem na križu. Rat se ne može zaustaviti ratom, mržnja se ne može pobijediti mržnjom. Jedino ljubavlju. Nije uvijek lako ostati na Marijinu putu poniznosti. Mnogo je izazova i poziva: »Siđi s križa! Bori se! Odupri se!« Mnoštvo je kušnja koje danas čovjeku pogled, misli i srce odvlače od Boga. A Marija, uznesena na nebo, čovjekovo lice, oči i srce usmjerava prema Bogu.