SVETI GRGUR ZA SUVREMENO DOBA Papa iz 7. stoljeća dobio oazu u 21. stoljeću

Samoborsko-jastrebarskim krajem (82) Kapela sv. Grgura u Stupničkom Obrežju

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Grgura u Stupničkom Obrežju

Crkveni naučitelj, benediktinac, mistik, borac protiv ropstva, pisac i papa Grgur Veliki (papa od 3. rujna 590. do 12. ožujka 604.) našao je svoje štovatelje u Stupničkom Obrežju koji su podigli kapelu njemu u čast. Mjestašce se nalazi između naselja Ježdovca, Kerestinca, Kalinovice i Gornjega Stupnika te pripada stupničkoj župi sv. Ivana Nepomuka. Kapela je izgrađena i blagoslovljena 15. ožujka 2020., a nalazi se na adresi Micani 7 na raskrižju Stupničkobreške ulice i Micana. Blagdan svetca je na dan njegova izbora za papu 3. rujna.

Na pročelju kapelice postavljena je spomenploča na kojoj je upisano da je kapelu izgradio na svojem zemljištu i župi darovao Dragutin Iviček te da ju je blagoslovio župnik Dubravko Škrlin Hren. Zemljište se nalazi uz glavnu prometnicu, ograđeno je žičanom ogradom, uređeno je i ima uz malo dječje igralište vanjski pretprostor s klupama za bogoslužje. Klupe se nalaze ispred drvenoga trijema koje štiti ulaz u četvrtastu kapelu ravnih zidova te krovnoga zvonika iznad ulaza. Na bočnim su zidovima vitražni prozori izrađeni 2019. godine s motivima Blažene Djevice Marije i sv. Marka, a dar su župljana. Vitraje je izradio Robert Mijalić iz Rijeke. U lijepo uređenoj unutrašnjosti ističe se glavni oltar s kipom naslovnoga svetca koji je postavljen u zidnu zlatnu nišu, a rad su Josipa Grdena i Borisa Krajačića. Ispod niše je svetohranište. Ispred oltara na povišenu postolju nalazi se jednostavan masivni oltarni stol. Bočno su kopije slika bl. Alojzija Stepinca i sv. Leopolda Mandića. U kutovima prednjega dijela kapele postavljeni su kipići Srca Marijina i sv. Josipa s Djetetom Isusom. Na zidovima su postaje križnoga puta u drvenim okvirima. Iznad izlaza iz kapele postavljena je slika sv. Agate (blagdan 5. veljače). Krovište kapele je drveno i otvoreno.

Mise su na velike blagdane, blagdan naslovnoga svetca i jednom mjesečno prema rasporedu iz župnoga listića, a uglavnom nedjeljom u 10.30.