SVJETSKI POZNATI TALIJANSKI TRIO »IL VOLO« ZA GLAS KONCILA »Drago nam je da možemo biti primjer mladima pokazujući im da je važno osloniti se na obitelj«

Foto: Profimedia | Gianluca Ginoble, Ignazio Boschetto i Piero Barone pjevali su u lipnju u dvorani pape Pavla VI. na Festivalu obitelji u sklopu Svjetskoga susreta obitelji u Rimu
Sedam studijskih albuma snimio je »Il Volo«, a posljednji je posvećen talijanskom maestru Enniju Morriconeu

Mladi Talijani bariton Gianluca Ginoble te tenori Piero Barone i Ignazio Boschetto čine svjetski poznati operni pop-trio pod nazivom »Il Volo« koji iza sebe ima pobjedu na Sanremu, nastup na Eurosongu, sedam album, suradnju s mnogim svjetskim pjevačkim zvijezdama, a još ni jedan od njih nije napunio trideset godina. U sklopu turneje na kojoj pjevaju i skladbe skladatelja filmske glazbe i dirigenta Ennija Morriconea na raspredu se među stotinu svjetskih gradova našao i hrvatski Zaprešić. Rado su talijanski mladići – koji posljednjih godina među mladim generacijama šire ljubav prema talijanskomu opernomu glazbenomu stilu belcanto – u zaprešićkim Novim dvorima nakon probe prije večernjega koncerta na otvorenom u opuštenom i duhovitom tonu izdvojili vrijeme za razgovor za Glas Koncila. Koncert u Zaprešiću njihov je peti u Hrvatskoj, no nije i peti posjet Lijepoj Našoj – za koju kažu da je »prelijepa zemlja«.

Piero Barone:
»U posljednje vrijeme važnim smatram trenutke u kojima sam sam sa sobom. Kada sam na svojoj rodnoj Siciliji, uvijek nedjeljom idem na misu, što me čini vrlo sretnim i ne nalazim razloga zašto bih prestao ići u crkvu. To je za mene i moj život vrlo važno«

Zajednička priča sastava »Il Volo« započela je 2009. godine kada su se kao tinejdžeri pojedinačno prijavili na talijansko televizijsko pjevačko natjecanje, prisjeća se 27-godišnji Ignazio Boschetto. Već su tada, svaki sa svojim glazbenim izričajem i bojom glasa, oduševili publiku, a onda su producenti natjecanja došli na ideju spojiti tri mladića kako bi se stvorio trio koji podsjeća na »Tri tenora« – slavne glazbenike Plácida Dominga, Joséa Carrerasa i Luciana Pavarottija. Nije trebalo čekati dugo pa su već u četvrtoj emisiji otpjevali napuljsku klasičnu pjesmu »O sole mio« i nakon toga im se, kako sami svjedoče, život preokrenuo jer su lokalne pozornice talijanskih gradova zamijenili svjetskima.

»Želimo biti dobar primjer mladima«

Slijedeći korake svojih glazbenih uzora, »Il Volo« pronosi belcanto po cijelom svijetu, na čemu su vrlo zahvalni i sretni. »Prvi smo talijanski izvođači naših godina koji izvode i pjevaju takvu vrstu glazbe, koju su uvijek izvodili pjevači stariji od 40 godina. Sretni smo što tu vrstu glazbe možemo donijeti mlađim generacijama«, govori najmlađi član trija Ginoble. Žele, kažu sva trojica talijanskih mladića uglas, biti dobar primjer mlađim generacijama. »Kada se mladi izgube u teškim razdobljima života, može im pomoći i vjera, kao i obitelj, o čijoj vrijednosti često govorimo. Drago nam je da možemo biti primjer mladima, pokazujući im da je važno osloniti se na obitelj«, dodaje Ginoble. Strpljenje i cilj u životu mogu puno pomoći u takvim trenutcima, smatra Barone. »Moj je cilj biti dobar čovjek, poštovati ljude i uvijek pokazivati vrijednost obitelji«, rekao je Barone, dodavši da se raduje izgraditi i vlastitu obitelj: »Jer na kraju svega, nakon što otpjevaš na koncertima i vidiš tisuće ljudi, vraćaš se svojoj obitelji.«

Pjevati za Papu – posebno iskustvo

»Il Volo« je nedavno, u lipnju, sudjelovao na Svjetskom susretu obitelji u Rimu. Mladi glazbenici pjevali su na Festivalu obitelji, a Ginoble, Barone i Boschetto imali su priliku i osobno se susresti s papom Franjom. No taj nastup nije bio prvi njihov susret s Papom jer su 2019. na Svjetskom danu mladih u Panami nastupili pred 450 tisuća mladih i otpjevali »Ave Maria, Mater Misericordiae«.

»Imali smo priliku susresti Papu u Vatikanu 2017. na privatnoj audijenciji, kao i u Panami. To je bio naš prvi nastup uz Papu«, prisjećaju se članovi »Il Vola«. Nastup pak na Festivalu obitelji u Vatikanu za njih je, kažu, bio posebno iskustvo jer su tamo s njima bile i njihove obitelji. »Za nas je obitelj vrlo važna jer od početaka govorimo koliko su snažne i važne obitelji u našim životima. Biti na tom susretu s našim roditeljima, braćom i sestrama bilo je predivno. Dakako, pjevanje pred Papom sa sobom nosi puno emocija. Ali pjevati za papu Franju dok je tvoja obitelj pokraj tebe, to je najljepša stvar koja se može dogoditi u životu«, rekao je Barone. A popis onih s kojima su nastupali nije malen, primjerice spominju Barbru Streisand, Placida Dominga, Erosa Ramazzottija i mnoge druge.

Onaj tko vjeruje, bolja je osoba

Nakon susreta s Papom u Panami mladi su pjevači posvjedočili da ih je taj susret potaknuo na dublje razmišljanje o vjeri. Odrasli u katoličkim obiteljima, danas svaki od njih ima različite poglede na vjeru.

Najstariji član sastava Piero Barone bio je kao dječak ministrant u svojoj župi. Napominje da je odrastao uz Crkvu te da ga je majka uvijek vodila na misu. Također priznaje da tada nije shvaćao poantu odlazaka na misu, ali danas na to gleda drugačije. »U posljednje vrijeme važnim smatram trenutke u kojima sam sam sa sobom. Kada sam u Italiji, na svojoj rodnoj Siciliji, uvijek nedjeljom idem na misu, što me čini vrlo sretnim i ne nalazim razloga zašto bih prestao ići u crkvu. To je za mene i moj život vrlo važno«, rekao je 29-godišnji Barone.

Gianluca Ginoble:
»Kada se mladi izgube u teškim razdobljima života, može im pomoći i vjera, kao i obitelj – o čijoj vrijednosti često govorimo. Drago nam je da možemo biti primjer mladima pokazujući im da je važno osloniti se na obitelj«

Ignazio Boschetto pak ovako odgovara kada smo upitali kakvo mjesto vjera ima u njegovu životu: »Mislim da onaj tko vjeruje u Boga jest bolja osoba i vodi bolji život. Vjerujem da postoji nešto veliko iznad nas. Naravno, moja je obitelj katolička i odrastao sam okružen katoličkim vrijednostima. Možda se još trebam naći po pitanju vjere, ali mislim da imam vremena«, rekao je Boschetto.

Gianluca Ginoble istaknuo je duhovnost kao važnu sastavnicu vlastitoga života. »To je za mene put u kojem možeš pronaći sebe. Ako postaviš prava pitanja, možeš pronaći i prave odgovore. Uvijek moraš sumnjati u sebe i u to tko si da bi pronašao prave odgovore. Kada si mlad, još ne znaš tko si, što je predivno, to je putovanje, to je život. Kroz duhovnost upoznaješ sebe i saznaješ tko i što želiš biti u životu«, rekao je Ginoble.

Naporna i užurbana, ali lijepa godina

Trenutačno je trojac iz »Il Vola« na svjetskoj turneji u sklopu koje će posjetiti stotinu gradova na tri kontinenta: nakon Europe odlaze u Aziju i Sjevernu Ameriku. Pred njima su naporni i nastupima ispunjeni mjeseci, ali talijanski trio govori da cijelo vrijeme tijekom turneje rade na novim idejama i projektima. »Najljepši je dio ove turneje harmonija među nama. To je naš tim, tehničari, muzičari, mi kao pjevači. Prelijepa je to obitelj s kojom putujemo svaku večer u drugi grad. Zapravo imamo tri obitelji: svoje vlastite, potom naš glazbeni tim, a treća je obitelj – naša publika«, rekao je Barone, a Ginoble se nadovezao rekavši da je pjevanje na koncertima i upoznavanje tisuća ljudi svake večeri uistinu velik i istinski dar. »Vrlo je stresno, puno putujemo, a malo spavamo. Ali je u isto vrijeme prekrasno i zbilja nam je lijepo«, zaključili su članovi »Il Vola« te rekli da će se u Hrvatsku sigurno vratiti, a sudeći po reakcijama na koncertu u Zaprešiću, hrvatska publika to željno iščekuje.

Zahvalni obitelji
»Obitelj je sve«, govori Ginoble, a složili su se s njim i Barone i Boschetto. Trojac, naime, često ističe ulogu i važnost obitelji u njihovim životima i profesionalnom glazbenom životu, ali i vrijednosti obitelji općenito. Ginoble posebno govori o povezanosti s djedom, dodajući da je važno da roditelji daju prostora vlastitoj djeci i njihovoj budućnosti i samostalnosti.
»Tako je bilo i s nama. U određenom trenutku, dok nismo navršili 18 godina, naši su roditelji putovali s nama, ali tada smo morali i naučiti kako da sami živimo vlastiti život. To je dobar primjer roditelja – koji u pravom trenutku puste djecu da počnu živjeti svoje živote. Ali kada se vratiš u svoju obitelj, tamo uvijek nađeš svoje srce i svoj dom. To je uistinu posebno«, istaknuo je Ginoble te dodao da treba reći hvala njihovim obiteljima koje su u potpunosti razumjele iznenadnu promjenu njihovih života. »Da, naši su se životi promijenili, ali promijenili su se i životi naših obitelji«, nadovezao se Barone i dodao: »Vrlo je teško nositi se s takvom situacijom – i iz naše perspektive jer smo bili mladi, ali i za naše roditelje. Imam brata i sestru, ali fokus mojih roditelja u potpunosti se usmjerio na mene, a tek kasnije na njih. Zato nas trojica moramo reći hvala našim obiteljima jer su razumjeli tu promjenu u našim životima.«