TALIJANSKI CRTIĆ Morsko-kopnena pustolovina

Luka
»Luka« (Luca); animirani film; redatelj: Enrico Casarosa; glasovi: Bartol Rajčić, Marko Ožbolt, Lola Juran

Novi animirani film »Luka« studija Disney Pixar pravoga je prikladnoga ljetnoga ugođaja s dahom Mediterana, mora, sunca, glazbe i pustolovina. Radnjom je smješten u Italiju, na ligurijsku rivijeru u ribarsko mjestašce Portorosso nadomak Genove. Redatelj je Talijan Enrico Casarosa, koji već dugo radi u Americi. Njegov kratki animirani film »La luna« bio je nominiran za Oscara, a ovo mu je prvi cjelovečernji animirani film.

»Riječ je o ribolikim bićima koja poprimaju ljudski oblik na suhom, ali ih i svaki dodir s vodim ponovno vraća u izgled kakav imaju u moru«

Upravo talijansko ozračje s posvetom toj kinematografiji pedesetih i šezdesetih, s tadašnjom glazbom i kanconama, motorima vespama, živopisnim krajolicima i kamenim uličicama i kućama, u živim i veselim bojama, daje najveći šarm i ugođaj u filmu. To će primijetiti odrasli gledatelji, a djeci će biti zanimljiva bajkovita priča.

Pustolovine morskoga dječaka Luke

Naime, na izokrenutim motivima bajke »Mala sirena« zasniva se priča o morskim bićima koja ljudi na kopnu, posebice ribari, nazivaju morskim čudovištima te ih se boje. Međutim, riječ je o ribolikim bićima koja poprimaju ljudski oblik na suhom, ali ih i svaki dodir s vodim ponovno vraća u izgled kakav imaju u moru. Duhovitosti u filmu ima prilično, a jedna od njih jest da pod morem ribe čuvaju kao što pastiri čuvaju ovce te su im obiteljski odnosi slični onima na kopnu.

Riječ je o morskom dječaku Luki koji na kopnu s prijateljem Albertom i prijateljicom Giulijom doživljava pustolovine u nastojanju da se prihvate bića iz tih dvaju svjetova te se javlja jaka želja za učenjem i školom…