»UDAJ SE I BUDI PODLOŽNA« Knjiga pisama iskusne majke o braku i obitelji

Kako živjeti teologiju tijela pape Ivana Pavla II. u svakodnevnom životu?

Talijanska novinarka i blogerica, majka četvero djece, Costanza Miriano izdala je knjigu »Udaj se i budi podložna«, a ta je međunarodna književna uspješnica dostupna u hrvatskom prijevodu u izdanju »Glasa Koncila«.

Knjiga »Udaj se i budi podložna« sadrži pisma i savjete koje je Costanza Miriano pisala iz 15-godišnjeg iskustva obiteljskog života. U jedanaest pisama svojim prijateljicama i prijateljima progovara o razlikama između muškaraca i žena, otvorenosti životu i rađanju, odgoju i podizanju djece, doživljaju spolnosti kao dara Božjega, drugim riječima – o braku i obitelji…

Brak s više darežljivosti

Poznate su joj zapreke i teškoće iz stvarnoga života s kojima se suočavaju zaposlene žene u vezi, braku, kada dobiju dijete… U nizu pisama blogerica i publicistkinja Miriano nudi mudre, razborite, iskrene i duhovite savjete utemeljene na vlastitom iskustvu i vjeri djevojkama koje oklijevaju s udajom, ali i onima vjenčanima iznoseći prijedloge kako prigrliti prave radosti obiteljskog života.

Ovo je knjiga za stvarne žene koje imaju različite dvojbe o braku i obiteljskom životu. Ujedno je i najneočekivanija knjiga za samopomoć, vjerojatno i jedina korisna.

U knjizi se iz ženskog gledišta iznosi osobni primjer kako živjeti brak manje sebično, s više darežljivosti i maštovitosti. Kako govori sam naslov knjige autorica poziva žene da se udaju i budu podložne svojim muževima. Costanza Miriano u knjizi piše da današnji feminizam nema odgovore na pitanja koja muče moderne žene. Ona pojam podložnosti preuzima iz Pavlove poslanice Efežanima, a u knjizi pokazuje da podložnost uključuje ljubav, podršku i temelje te nije povezana s dovođenjem u pitanje jednakoga dostojanstva muškaraca i žena kao ni s ponižavanjem ili omalovažavanjem žena.

Brojna izdanja i prijevodi

Knjiga »Udaj se i budi podložna« nosi podnaslov »Ekstremna vježba za neustrašive žene«, a prvi je naslov Costanze Miriano objavljen 2011. godine s više od 70 tisuća prodanih primjeraka samo u Italiji, a preveden je i na engleski, francuski, španjolski, portugalski, poljski i slovenski jezik. Autorica je napisala nastavak knjige kao vodič za brak za muškarce s naslovom »Oženi se i umri za nju«, također objavljen u nakladi Glasa Koncila.

Predstavljanje knjige u Zagrebu i Splitu – 3. i 4. travnja
Na predstavljanje hrvatskog izdanja dviju knjiga Costanze Miriano iz Rima u Zagreb i Split dolazi sama autorica. U Zagrebu će predstavljanje biti u ponedjeljak 3. travnja u 19 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2), a uz autoricu će govoriti: odvjetnik Lovro Badžim i pravnica Irena Nišević. Dan kasnije, u utorak 4. travnja u 20 sati u Splitu u dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa (Zrinsko-frankopanska 19) također se održava predstavljanje knjige i susret s autoricom.
Ljepota bivanja ženom

U predgovoru knjige novinarka Ana Muhar Blanquart piše da je središnja poruka knjige ljepota bivanja ženom: »Činjenica da je ova knjiga dostupna u nakladi crkvenog izdavača važan je korak koji Crkva poduzima kako bi se dodatno približila životima modernih, mladih obitelji. Među njima mnogo je onih koji se do sada nisu poistovjećivale s tradicionalnim dijalogom Crkve, ali niti s dostupnim alternativama. Ovo je knjiga za njih.«

»Ovo je knjiga i za nas, stvarne žene, koje imamo vrlo slične dvojbe, a odgovore tražimo u pogrešnim pretincima. Ovo je i najneočekivanija knjiga za samopomoć koju ćete pročitati. Vjerojatno i jedina korisna.«