UDOVICA KOJA MIJENJA SVIJET Kosovski med za dostojanstvo žene

Košnica
»Košnica« (Hive/Zgjoi); drama; redateljica: Blerta Basholli; glume: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Kaona Sulejmani

Zagrebački filmski festival svečano je otvoren u kinu SC-a višestruko nagrađivanim kosovskim filmom »Košnica« redateljice i scenaristice Blerte Basholli. Ona živi i radi u New Yorku, a tom prigodom gledateljima se obratila videoporukom. To je jedini film koji je dosad na američkom festivalu u Sundanceu osvojio tri glavne nagrade: za najbolji film prema ocjeni i žirija i publike te za najbolju režiju, a kosovski je kandidat za Oscara. Bio je na ZFF-u u natjecateljskom glavnom programu. Prikazana su ukupno 134 filma: i za odrasle i za tinejdžere u programu PLUS i za osnovnoškolce u sklopu KinoKina.

Debitantski dugometražni film Blerte Basholli snažna je i dirljiva drama te nastavlja niz dobrih filmova male, ali uspješne kosovske kinematografije. Temelji se na istinitu događaju, životnoj priči Fahrije Hoti iz sela Kruša na Kosovu, udovice čiji je muž dugo smatran nestalim nakon rata na Kosovu. Nažalost, bio je među mnogima koji su ubijeni 1999. godine. Radnja je smještena u 2006. godinu kada ona s dvoje djece živi kod svekra i bavi se pčelarstvom i dobivanjem meda, kao što je to radio i njezin muž.

Osim privatne, vrlo teške i tužne situacije glavne junakinje (Gashi), film prikazuje i vrlo težak i ponižavajući položaj žena u patrijarhalnom društvu te nerazumijevanje kada udovice žele raditi, voziti automobil i osigurati egzistenciju. Unatoč mnogim problemima, one se ipak organiziraju i pripremaju ajvar koji prodaju. Gluma, režija i dobra fotografija najveće su odlike filma.