UDRUGA »MOJE DIJETE«, SOLIN Skrb za djecu s poteškoćama u razvoju

Ljubica Milković, voditeljica udruge »Moje dijete«, Solin 

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju »Moje dijete« osnovana je 29. prosinca 2003. u Solinu s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja svekolikih prava djece s poteškoćama u razvoju (s intelektualnim poteškoćama, s cerebralnom paralizom, djece s autizmom, komunikacijskim teškoćama, poremećajima pažnje i drugim teškoćama u razvoju i sindromima), osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, odnosno s ciljem unaprjeđenja kvalitete njihova života te medicinske, socijalne, pravne i druge zaštite.

Od osnutka do danas udruga je realizirala 64 projekta i programa preko kojih je pruženo tisuće sati besplatnih usluga članstvu u individualnim tretmanima logopeda, defektologa, psihologa i fizioterapeuta, kao i psihosocijalnoj pomoći obiteljima.

Članovi udruge su iz područja Splitsko-dalmatinske županije, a korisnici dolaze iz Solina, Splita, Kaštela, Trogira, Sinja, Omiša, Podstrane, Klisa, Muća, Ciste Provo, Primorskoga Doca i Imotskoga te ih trenutačno ima 185. Od osnutka do danas udruga je realizirala 64 projekta i programa preko kojih je pruženo tisuće sati besplatnih usluga članstvu u individualnim tretmanima logopeda, defektologa, psihologa i fizioterapeuta, kao i psihosocijalnoj pomoći obiteljima. Do danas je 32 učenika koji pohađaju redovite škole i specijalizirane ustanove imalo usluge pomoćnika u nastavi koje je omogućila udruga »Moje dijete«. Organiziraju se i razna zanimljiva druženja za članove, a udruga je na usluzi svima za pravne i druge savjete. Savjet mogu potražiti i oni koji nisu članovi udruge, a imaju djecu s teškoćama u razvoju.

U udruzi se provodilo i provodi više projekata koje su sufinancirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Hrvatski zavod za zapošljavanje, uz naravno nesebičnu pomoć donatora i pojedinih lokalnih uprava odakle dolaze članovi udruge. Grad Solin prati udrugu od osnutka, ustupio je besplatno na uporabu poslovni prostor te pruža financijsku podršku u nekoliko projekata i programa. Udruga je član radne skupine – Grad Solin prijatelj djece i Partnerskoga vijeća urbane aglomeracije Split. Osim potreba članova udruge i njihovih obitelji, udruga prepoznaje potrebe u svojoj zajednici te se aktivno uključuje u razna događanja u zajednici i župi. Stoga je prepoznata i nagrađivana za svoj rad. U 2015. godini udruga je bila dobitnik nagrade »Vinka Luković« koja se daje kao priznanje pravnim osobama za iskazan doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti. Dodjeljuje ju Savjet volonterskoga centra udruge MI-Split za organizatore volontiranja s područja četiriju županija – Zadarske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske. U 2016. godini udruga je dobila »Kolektivnu nagradu Grada Solina«.