UDRUGA ZA OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA U ČITLUKU Prepoznati od zajednice

Udruga roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama »Susret«, Čitluk
Matea Zelenika Brekalo, Udruga roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama »Susret«, Čitluk

Udruga roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama »Susret« iz Čitluka osnovana je 2009. godine na inicijativu roditelja djece s posebnim potrebama. Danas udruga ima 37 članova osoba s invaliditetom te 80 članova iz redova roditelja i volontera.

Prvi projekt udruge bila je donacija uz pomoć žitelja Brotnja i kupnja autobusa s rampom kako bi se osigurao prijevoz u škole, rehabilitacijske centre i radionice. Danas vozilo svakodnevno vozi 27 djece (u tri smjene) u specijalnu osnovnu školu i srednju, rehabilitacijske centre, u radionicu udruge.

Udruga je u Čitluku otvorila radionicu u kojoj su zaposlena dva odgojitelja (pedagog i socijalni radnik), vozač i devet osoba s invaliditetom. Radionica je otvorena svakim radnim danom od 8 do 16 sati i u njoj se održavaju razne edukativne, kreativne i radne radionice. S korisnicima udruge izrađuju se suveniri, pozivnice za svadbu, zahvalnice za svadbu, cvjetići, aranžmani za Uskrs, Božić i majčin dan te se od prodajnih izložaba financira boravak djece u radionici, plaće i prijevoz.

Udruga organizira razne edukacije, izlete, hodočašća, društvene događaje, a bila je i jedan od organizatora pripremanja hercegovačkih jela za vrijeme manifestacije »Dani berbe grožđa« u Brotnju. Sredina u kojoj djeluje udruga prepoznala je njezinu vrijednost za zajednicu te se mještani rado odazovu na akcije koje ona organizira. Tako lokalni frizeri jednom mjesečno dolaze u radionicu gdje doniraju svoje vrijeme i rad za sve koji dođu na frizuru, i dobrovoljnim prilogom pomognu udruzi.

Dio štićenika udruge uključen je i u športske aktivnosti stolnoga tenisa te je dva puta tjedno besplatan trening. Udruga ima i suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, koje je studente (smjerovi društvenih znanosti: logopedi, defektolozi, pedagozi, socijalni radnici) slalo u radionicu da bi izvršili svoje studentske obveze kroz praksu.

U udruzi su aktivno uključeni srednjoškolci volonteri koji svoje slobodno vrijeme provedu u radionici. Uz njihov rad i pomoć lakše se ostvaruju zadaće. Uključivanjem djece u razne aktivnosti kroz rad udruge pomoglo se roditeljima da mogu zasnovati radni odnos. Na sastancima roditeljima se pružaju konkretni savjeti i pomoć u ostvarivanju prava, ohrabrivanje pri uključivanju u zajednicu, podizanje samopouzdanja, podrška u izgradnji komunikacije u zajednici, senzibiliziranje zajednice za probleme osoba s invaliditetom.