UOČI MEĐUNARODNOGA SAJMA KNJIGE »Svetački« naslovi obogaćuju hrvatske knjižnice

Uoči Međunarodnoga sajma knjige na Zagrebačkom velesajmu koji se održava početkom studenoga raste trend zanimanja za vjersku literaturu. Naime, među 250 naslova koje je Ministarstvo kulture i medija otkupilo kako bi ih poslalo narodnim knjižnicama i učinilo dostupnima široj javnosti diljem Hrvatske tri su »svetačka« naslova iz naklade Glasa Koncila. Riječ je o knjigama koje tematiziraju život sv. Klare Asiške, sv. Maravillas od Isusa i hrvatskoga svetca Marka Križevčanina.

Djela Baldomera Jiméneza Duquea »Mistični život Majke Maravillas od Isusa – njezina duša«, Pietra Maranesija »Klauzura Klare Asiške – Vrijednost ili nužnost?« te zbornik radova »Sveti Marko Križevčanin – Život i djelo« urednice Tanje Baran Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu Ministarstva kulture i medija odlučilo je otkupiti kako bi obogatili knjižni fond knjižnica. Tako po 86 primjeraka svakoga od tih naslova u nakladi Glasa Koncila odlazi u knjižnice i do šire čitateljske publike.

Knjiga »Mistični život Majke Maravillas od Isusa« njezina je svojevrsna mistična biografija, a čitatelja uvodi u nutrinu duše sv. Maravillas jer donosi brojna pisma koja je slala svojim duhovnicima. Ona ostaju trajan dokaz njezine krjeposti, sabranosti i duhovne snage, ali i svjedočanstvo strašnih i bolnih »noći« koje je podnosila sve do smrti.

***

Knjiga pak o Klari Asiškoj u svjetlu klauzure franjevca kapucina Maranesija iznosi društvene i crkvene prilike toga vremena. Opisuje kako se Klara za potvrdu svojega Pravila borila desetljećima. I to ona koja je savjetovala pape i brojne visokopozicionirane crkvene osobe, što sve potvrđuje njezinu naobrazbu i iznimnu snagu i utjecaj njezine osobnosti i vjere. Važno je naglasiti da je Klara Asiška prva žena u povijesti Crkve koja je sama napisala svoje Pravilo.

***

U knjizi »Sveti Marko Križevčanin – život i djelo« znanstvenim i stručnim doprinosima 25 autora ispisalo je 21 znanstveni rad o tom hrvatskom svetcu. Ugledni su to hrvatski teolozi, povjesničari, filozofi, komunikolozi, kroatisti, znanstvenici koji se bave književnošću, likovnim umjetnostima, glazbom. (it)