PUKU NA ČAŠĆENJE Svete bosonoge karmelićanke osvojile zadarske vjernike

Vjernicima na čašćenje u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskoga na Smiljevcu u Zadru u nedjelju 4. veljače. Relikviju Male Terezije donijela je zaklada »Sv. Maravillas od Isusa«
Foto: Zadarska nadbiskupija | Relikvija sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica bila je izložena vjernicima na čašćenje u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskoga na Smiljevcu

ZADARRelikvija sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica bila je izložena vjernicima na čašćenje u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskoga na Smiljevcu u Zadru u nedjelju 4. veljače. Relikviju Male Terezije donijela je zaklada »Sv. Maravillas od Isusa«, a bdjela je nad oltarnim prostorom na misama koje je toga dana predvodio smiljevački župnik Tomislav Dubinko. Na kraju svake mise djelovanje zaklade koja među hrvatskim vjernicima promiče karmelsku duhovnost vjernicima je predstavila njezina predsjednica Sanela Mlinarić, opisujući otajstvenu povezanost dviju bosonogih karmelićanki: Španjolke sv. Maravillas i Francuskinje sv. Terezije iz Lisieuxa.

Prošle godine bila je 150. godišnjica rođenja sv. Male Terezije te je Terezijinu relikviju zaklada nastavila donositi u crkve diljem Hrvatske puku na čašćenje. Upravo ta relikvija letjela je jesenas i u helikopteru kada je u Mariji Bistrici s neba puštena nezaboravna kiša ruža na velikoj proslavi 25. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca. Relikviju na Smiljevcu došli su počastiti vjernici iz drugih župa i dijelova Zadarske nadbiskupije. Netko je bio na proputovanju kroz Zadar pa je samo radi relikvije došao u crkvu na Smiljevac. Tu župu nastanjuju i doseljenici iz BiH pa su među mnogima bili i oni kojima je sv. Mala Terezija bila naslovnica župe u BiH, župe Bistrica u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Jedna je starija gospođa rekla da je došla čak s udaljenijega zadarskoga otoka samo da počasti relikviju sv. Male Terezije, kojoj se inače utječe te i sama nosi ime Terezija.

Brojne molitvene inicijative

Zagovor sv. Maravillas osobito pomaže bračnim parovima u dobivanju potomstva. »Sv. Maravillas čuje naše molitve. U tri i pol godine djelovanja zaklade imamo 679 svjedočanstava o daru života po njezinu zagovoru. Jedna djevojčica u Mostaru nosi njezino ime i zove se Rita Maravillas«, rekla je Sanela Mlinarić te posebno govorila o bosonogim karmelićankama u Španjolskoj koje, nasljedujući izvorna pravila sv. Terezije Avilske, djeluju po Konstitucijama iz 1990. godine. Među njima je danas i više Hrvatica.

Zaklada je pokrenula brojne molitvene inicijative. »U molitvenoj inicijativi po zagovoru sv. Maravillas svakodnevna je molitva u 19 sati. Ponedjeljkom molimo za brak po Božjem naumu, utorkom za ozdravljenje djeteta, srijedom za duhovni i materijalni napredak obitelji, četvrtkom za pastire Crkve i nova duhovna zvanja, petkom za ozdravljenje bračne ljubavi, subotom za domovinu i nedjeljom za potomstvo«, predstavila je molitvene nakane predsjednica zaklade.

Brojne knjige o sv. Maloj Tereziji i sv. Maravillas objavljene su proteklih nekoliko godina na hrvatskom jeziku u suizdanju zaklade i Glasa Koncila.