UZ FILMSKU DRAMU »OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE« Žrtve sustava rada

Oprostite, mimoišli smo se
»Oprostite, mimoišli smo se« (Sorry We Missed You); drama; redatelj: Ken Loach; glume: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor

Jedan od najvećih zagovaratelja i podupiratelja maloga čovjeka, radnika, ugledni je britanski redatelj Ken Loach koji u svojim filmovima otkriva njihov težak položaj te kako ih se iskorištava bez imalo suosjećanja i bez ljudskosti. U tome se, nažalost, mogu prepoznati ljudi u mnogim zemljama. Dokumentaristički snimateljski pristup u filmovima vrlo pridonosi tomu, gluma je veoma uvjerljiva, premda svi glumci nisu uvijek profesionalci.

Nov Loachov film »Oprostite, mimoišli smo se« nastavak je njegova socijalo vrlo angažirana filma »Ja, Daniel Blake«. Ovaj put riječ je o životu četveročlane obitelji Turner u kojoj se jako vole, podržavaju i brinu se jedni za druge, ali egzistencijalni ih problemi iscrpljuju i dovode do ruba izdržljivosti. Scenarist je Paul Laverty, a početno nadahnuće bio je istinit događaj. Film je premijerno prikazan u Cannesu, ima nominaciju za Baftu, pobijedio je na festivalu u Ljubljani, a publika ga je u San Sebastianu proglasila najboljim europskim filmom u 2019. godini.

Ricky Turner (Hitchen) radi puno, a poslodavci ga iskorištavaju. Stoga odlučuje biti samozaposlen dostavljač paketa za franšiznu tvrtku. Ali situacija postaje još lošija jer se svaka neisporuka ili kašnjenje novčano kažnjava, Ricky mora imati vlastito vozilo, a poslovođa franšize stalno prigovara. Naslov filma je poruka koju dostavljači u Velikoj Britaniji ostave ako nikoga nema u kući da primi pošiljku.

Supruga Abbie (Honeywood) požrtvovana je njegovateljica koja se skrbi o starijim osobama, a radi doslovce od jutra do večeri. Takav radni tempo iscrpljujući je i za njih i za djecu te stvara nezadovoljstvo i otpor sina tinejdžera, a 11-godišnja kći nastoji pomoći…