VAŽAN DOGAĐAJ ZA AZIJU Prva grkokatolička liturgija u povijesti Tajlanda

Službena mrežna stranica Ukrajinske grkokatoličke Crkve nedavno je objavila vijest, koja se mirno može svrstati u rubriku »vjerovali ili ne«, o prvoj grkokatoličkoj liturgiji u povijesti Tajlanda, održanoj u crkvi Presvetoga Otkupitelja u tamošnjem glavnom gradu Bangkoku. Liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služili su redovnici redemptoristi o. Larry Kondra, član američke provincije sa sjedištem u Baltimoreu, i o. Andrij Rak iz ukrajinske provincije sa sjedištem u Lvivu. Sudjelovalo je 70-ak vjernika, među kojima su najbrojniji bili domaći Tajci, te nekolicina Filipinaca, Pakistanaca, Amerikanaca i nekoliko Europljana, a pjevanje su predvodili o. Ihor Kolisnyk, također iz ukrajinske provincije, i o. Larry Lujan iz druge redemptorističke provincije u SAD-u sa sjedištem u američkom Denveru.

Evangelizacijski žar

O gotovo nevjerojatnom evangelizacijskom žaru malene grkokatoličke zajednice, registrirane kao Grkokatolička udruga Tajlanda, koja se nikada ni u jednim statističkim, crkvenim ili svjetovnim podatcima nije spominjala, govori i njihova pokrenuta mrežna stranica u kojoj ukratko pojašnjavaju tko su grkokatolici, njihov obred i tradiciju, gdje su rasprostranjeni po svijetu i slično, s nadom da će jednoga dana dobiti i stalnoga svećenika.

Prema statističkim podatcima danas je na Tajlandu oko 300 000 katoličkih vjernika, što je tek 0,46 posto stanovništva, organiziranih u dvije nadbiskupije te osam biskupija.

Tajland ili Taj, službenoga naziva Kraljevina Tajland, država je u jugoistočnoj Aziji s nešto manje od 65 milijuna stanovnika, čiji je glavni grad i najvažnija luka Bangkok s gotovo 7 milijuna stanovnika. Službeni je jezik tajski, jer većinu stanovništva čine etnički Tajci (Thai), uz Laošane i Kineze, kao i narod Hmong i Karen. Budisti su daleko najbrojniji, a katoličko su sjeme posijali portugalski i francuski misionari u 16. st., tako da je već 1669. biskup Louis Laneau imenovan tamošnjim apostolskim vikarom.

300 tisuća katoličkih vjernika

Prema statističkim podatcima danas je na Tajlandu oko 300 000 katoličkih vjernika, što je tek 0,46 posto stanovništva, organiziranih u dvije nadbiskupije Bangkok te Thare i Nonseng sa sjedištem u gradu Sakon Nakhon, te osam biskupija: Chanthaburi, Chiang Mai, Nakhon Sawan, Ratchaburi, Surat Thani, Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani i Udon Thani, koje imaju 436 župa i 662 biskupijska i redovnička svećenika. Tomu katoličkomu mozaiku treba, dakle, pridodati i malen, ali vrijedan grkokatolički kamenčić.