VIDEOIGRA S PLIŠANCEM »HUGGYJEM WUGGYJEM«? Djeca se mogu zabaviti na bolji način

Foto: Shutterstock | Huggy Wuggy

Plavi plišanac s naoštrenim zubima – poznatiji i kao »Huggy Wuggy« – nakon što je stekao svjetsku »slavu« podijelio je i mišljenja hrvatskih roditelja. Riječ je o protagonistu horor-videoigre »Poppy Playtime«, gdje igrač treba pobjeći iz tvornice lutaka u kojoj su plišanci postali čudovišta, među kojima je upravo »Huggy Wuggy« jedan od vodećih negativaca.

»Djeca u svojim spoznajama ne mogu jasno razlučiti koja je granica između stvarnosti i fikcije… Upravo mnogi pedijatri i psiholozi napominju da zapravo nema potrebe riskirati anksioznost u djece zbog gledanja takvih sadržaja jer, jednostavno, djeca se mogu zabaviti na bolji način«

»Huggy Wuggy« je naoko nevin plišanac koji u videoigri traži zagrljaj, a u isto vrijeme djeci prijeti da će ih rastrgati zubima. No to nije utjecalo na popularnost videoigre i plišanca među djecom predškolske dobi – tako se i u hrvatskim prodavaonicama igračaka može pronaći neobični plišanac.

Projekt »Obitelj i mediji« napominje da igra »Huggy Wuggy« nije nešto što je primjereno za djecu, posebno onu predškolske dobi. Sličan se slučaj pojavio s drugim horor-likom – »Slender Manom« – zločestom figurom s dugim udovima koja nema lice, koji je također od videoigre postao širi fenomen, napominju iz europskoga projekta. »Prije svega treba razjasniti da kada gledamo neki film ili igramo videoigru – barem mi odrasli – možemo jasno razumjeti da ono što gledamo nije zapravo stvarno. No ponekad su određeni prizori toliko realistični da nam se čini da iz prve ruke proživljavamo iskustvo protagonista… A djeca u svojim spoznajama ne mogu jasno razlučiti koja je granica između stvarnosti i fikcije. Istina je i da prisutnost roditelja i njegova pojašnjenja dok dijete gleda neki film strave smanjuje emocionalni utjecaj zastrašujućih prizora, kao i mogućnost stvaranja traume. No upravo mnogi pedijatri i psiholozi napominju da zapravo nema potrebe riskirati anksioznost u djece zbog gledanja takvih sadržaja jer, jednostavno, djeca se mogu zabaviti na bolji način«, objašnjavaju iz »Obitelji i medija«. Slijedom toga moglo bi se odgovoriti i na pitanje je li »Huggy Wuggy« potreban? Djeca se mogu zabaviti na bolji način!

Igra »Poppy Playtime« pojavila se 2021. godine. Proizvođači ne spominju izrijekom za koju je dob igra preporučljiva. Servis »Apple App Store« upozorava da igra nije primjerena za djecu mlađu od 12 godina, a »Google Play« napominje da je ona preporučljiva tek za djecu stariju od 13 godina.