»VJEŽBAJUĆI SLAVE« UZ KRŠĆANSKU GLAZBU, BUDEĆI INTERES VJERNICA »Katoličkom« tjelovježbom do istine o dostojanstvu tijela

Kako spojiti tjelovježbu i slavljenje, a pritom se ne koristiti nekom od metoda s istočnjačkim predznakom koje se nude u mnogim fitness-centrima. Odgovor je ponudila 38-godišnja ekonomistica, zaposlena kao trenerica otkrivanja ljudskih potencijala – Vesna Maglov. Ideja o istodobnom vježbanju i slavljenju Gospodina pojavila se prije šest godina. Nakon tri godine velika ljubiteljica glazbe i plesa počela je s prvom »eksperimentalnom« grupom prijateljica voditi »slavljenički trening« (Praise Workout), a danas su aktivne tri skupine na dva mjesta u Zagrebu na koje svakoga tjedna dolaze žene želeći okrijepiti tijelo, dušu i duh. Ta rekreacija, kako svjedoče polaznice programa, biranim i laganim koracima te glazbom u njima budi lijepe ženske kvalitete.

»Vježbaj srcem« – tim se sloganom koriste u tjelovježbi za žene, kroz plesni pokret uz kršćansku glazbu, izvornom hrvatskom proizvodu koji je naišao na dobar odaziv mnogih koji žele svoje vrijeme vježbanja prožeti i slavljenjem Boga.

Tijelo se jača vježbom, duh glazbom

»Prošla sam razne oblike vježbanja, išla sam i na jogu, no nakon obraćenja i približavanja vjeri počeli su mi smetati odlasci u fitness-centre. Nisu mi odgovarali zvuci komercijalne glazbe koja je često destruktivna, senzualizirani pokreti, isprepletanje joge i istočnjačkih metoda… Sve me to počelo ‘žuljati’, kao i mnoge moje prijateljice, pa mi se malo-pomalo u srcu razvijala ideja o tome da ‘slavimo vježbajući’. Mnogo žena želi ići na neki oblik treninga, ali im se često podmeće ono što nikako nije povezano s našoj vjerom i uvjerenjima, zato sam odlučila nešto poduzeti«, kaže trenerica Maglov, kojoj se na početku osobna ideja činila suludom i dugo joj se opirala jer je već imala zaposlenje i obitelj.

»Mnogo žena želi ići na neki oblik treninga, ali im se često podmeće ono što nikako nije povezano s našoj vjerom i uvjerenjima, zato sam odlučila nešto poduzeti«, kaže trenerica Vesna Maglov.

No uz ohrabrenje okoline i nakon ulaganja mnogo vremena u pripremu i promišljanje, ipak je započela s prvom skupinom 2013. godine. Dvosatni treninzi sastoje se od vježba jačanja muskulature cijeloga tijela, vježba istezanja i plesnih elemenata koji su preuzeti iz baleta i jazz dancea. Time se njeguju i oblikuju tri komponente, kako svjedoči voditeljica Maglov: tijelo jačanjem muskulature i povećanjem fleksibilnosti, duh glazbom s kršćanskim porukama koje blagotvorno djeluju i psiha jer kroz utjecaj na duh i na tijelo raste prihvaćanje vlastitoga tijela, samopoštovanje i samopouzdanje.

»Želimo da polaznice kroz polagani pokret osjete svoje tijelo, zato biramo nježnu kršćansku glazbu. Želimo se vježbanjem, ali i 10-minutnom meditacijom na kraju susreta, prisjetiti da naše tijelo ima dostojanstvo koje nam je utkao Bog, da ne zaboravimo svoju ulogu žene i majke, da nas nježna muzika i riječi kršćanskoga karaktera potiču na plodove i darove Duha«, kaže trenerica Maglov.

Prava ljepota dolazi iznutra

Program pohađaju i mladi i stariji: među polaznicima su studentice, ali i zaposlene žene i majke u četrdesetima. »Program nije monoton, dinamičan je, brzo proleti vrijeme, vježbe nisu odviše agresivne niti ima silovitih pokreta pa ih mogu raditi i mlađi i stariji, tako da svatko osjeti blagotvoran učinak na tijelo, dušu i duh«, svjedoči Maglov i pojašnjava kako odabire kršćanske skladbe stranih autora, najčešće Kari Jobe ili Lauren Daigle, koje potiču vježbanje. Nezaobilazan dio treninga jest i katolička meditacija, koja je predviđena na kraju susreta, kada je tijelo već razgibano.

U prostorima u kojima se održavaju treninzi – u župi Bezgrješnoga Srca Marijina na Jordanovcu te Dječjem vrtiću »Cvrčak« na Borongaju – s razlogom nemaju zrcala. »Ogledala jednostavno vuku polaznike da gledaju sebe, a taj efekt ogledala u našem treningu nije bitan. Želimo da se osjeti vlastito tijelo iznutra, da se polaznice ne gledaju sa strane. Ljudi su često fokusirani na to kako izvode vježbu i kako izgledaju, no prava ljepota jest ona koja dolazi iznutra – a često je zanemarena ili predstavljena na krivi način«, zaključuje trenerica Maglov.