VODIČKA UDRUGA »DAJ 5 OD SRCA« Prijateljstvo u pomaganju

Vodička udruga »Daj 5 od srca«
Danijel Ferara, predsjednik udruge »Daj 5 od srca«, Vodice

Vodička udruga »Daj 5 od srca« organizira brojne akcije s ciljem pomaganja ponajprije djeci, bolesnim i nemoćnim osobama i njihovim obiteljima te socijalno ugroženim obiteljima. Udruga ima nekoliko desetaka članova, a 20 ih aktivno sudjeluje u akcijama koje se organiziraju na području Vodica, Šibensko-kninske županije, ali i šire. Tijekom sedam godina djelovanja organizirala je 50-ak akcija, u koje se rado uključuje lokalna zajednica.

Sada provodi akciju »Svi za Mihaela« za prikupljanje sredstava za kupnju ortopedskoga pomagala mladomu sugrađaninu koji je ostao bez noge. Potreban iznos dosta je velik, ali polako se približavaju cilju. Druga je ovogodišnja akcija kupnja respiratora za Opću bolnicu Šibenik. Sredstva su prikupljena te je uređaj naručen i uplaćen.

Udruga je sudjelovala u akciji prikupljanja sredstava za uređaj Neurofeedback, namijenjen za Centar za odgoj i obrazovanje u Šibeniku. Akcija je naišla na veliku podršku građana i jedinica lokalne samouprave. Prikupljena su sredstva za dva uređaja pa je drugi uređaj doniran udruzi »Sv. Bartolomej« u Kninu koja se skrbi o osobama s invaliditetom.

Godine 2018. prikupljena su sredstva za kupnju komunikatora za malenoga sugrađanina oboljela od spinalne mišićne atrofije (SMA). Već godinama u vrijeme Božića udruga organizira akciju prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za vukovarsku socijalnu samoposlugu u suradnji s Humanitarnom udrugom »Duga« Vukovar. Udruga je organizirala i niz manjih akcija i događanja; kao što su pokladni humanitarni ples, sudjelovanje u danima »Božić na Poljani«, na kojima uvijek ciljano prikupljaju i doniraju sredstva, akciju prikupljanja pomoći u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama za grad Gunju i okolno područje, i mnogim drugim. Udruga ima veliku podršku Grada Vodica te surađuje sa svim udrugama s području grada, kao što su Moto klub »Okit«, »Termiti« i ostali. Najviše surađuje s Humanitarnom udrugom »Riječko srce« iz Rijeke te se stvorilo i veliko prijateljstvo. Upravo povezanost zajednice te povjerenje prema udruzi i uključivanje u akcije koje organizira udruga značajan su motiv za rad koji kontinuirano pokazuje rezultate.