ZA MALE I VELIKE LJUBITELJE BRZINE Pravi razlog utrke

»Brzi i neustrašivi« (The Silk Road Rally / Rally Road Racers); obiteljski animirani film; redatelj: Ross Venokur; glasovi: Tvrtko Jurić, Luka Bulović / J. K. Simmons, John Cleese

Športski filmovi o automobilskim utrkama uvijek su rado gledani. Mnogo je igranih biografskih drama o stvarnim vozačima, utrkama, tvorcima automobila, njihovu natjecanju u prestižu i slavi namijenjeno odraslim gledateljima, pa tako i sada u kinima igraju »Ferrari« i »Utrka za slavu: Audi protiv Lancie«. No autiće i utrke vole i djeca, kojima je namijenjen novi animirani film »Brzi i neustrašivi«.

Taj američki crtić koji se prikazuje u sinkronizaciji na hrvatski jezik ima i dobru poruku. Razlog utrke nije ni slava ni bogatstvo ni bilo kakav prestiž, nego jedini način da se spasi selo u kojem obitavaju – spori loriji. Te simpatične male životinje velikih očiju nastanjuju istočnu Aziju, a mogu se vidjeti u zoološkim vrtovima, pa i u zagrebačkom.

I rađa se ljubav…

Računalno animirani film stvara svijet antropomorfnih životinja, zanimljivo oblikovanih likova lorija, koza i žaba u vrlo jarkim bojama. Simpatični polumajmuni i njihovi životinjski prijatelji žive u jednom selu u Kini blizu povijesnoga Puta svile, na kojem se održavaju četverodnevne automobilske utrke.

Glavni lik, mladi spori lori Zhi, živi s bakom Bai, pokušavajući ostvariti unutarnji mir i sklad. No kada zločesti žabac Archibald Vainglorious zaprijeti rušenjem sela, Zhi ga može spriječiti jedino tako da pobijedi na utrci na Putu svile. Međutim, on nema iskustva u utrkama pa pomoć zatraži od bivšega trkača i mehaničara, jarca Gnasha. On mu doista pomaže, ali usput i otkriva što se zbilo sa Zhijevom majkom, nekadašnjom vozačicom. Na toj pustolovini Zhi susreće lorijicu Shelby i rađa se ljubav…