ZAŠTO JE SUROGAT-MAJČINSTVO MORALNO NEPRIHVATLJIVO? Žena ne može biti »stroj za rađanje djece«

Foto: Shutterstock

Majčinstvo je izvor svih mogućih značenja u životu i ono je misterij koji se ne može podvrgnuti »zakonima tržišta«, »ponudi i potražnji«, novcu. U toj je rečenici sažeta temeljna teza knjige »Misterij i filozofija rađanja: Surogatstvo i budućnost čovječanstva« mladoga talijanskoga autora i novinara koji prati znanstvene teme Simonea Tropee, čija je promišljanja predstavio projekt »Obitelj i mediji«.

»Za svako ljudsko biće odnos prema vlastitoj majci temeljno je iskustvo života. To je odnos koji nadilazi ljudsku kulturu, no svejedno on može biti ranjen i kompromitiran ako ga se u određenom povijesnom trenutku pokušava nasilno redefinirati. Riječ je o nasilnu i neprirodnu trganju spona između stvaranja i stvorenoga«, smatra talijanski autor Simone Tropea

Pojmom surogatstva često se manipulira u medijima i na društvenim mrežama. Posebno u kontekstu »ženskoga prava na zdravlje« i »reproduktivnih prava«, sve do te mjere da se surogatstvo predstavlja kao etički čin, kao dobro djelo u kojem jedna žena drugoj rađa njezino dijete. No, upozoravaju iz »Obitelji i medija«, rijetko se spominje ekonomska pozadina – koja je zastrašujuća. Naime, surogat-majčinstvo znači zapravo prodaju majčinstva i često je potaknuto siromaštvom. »Za svako je ljudsko biće odnos prema vlastitoj majci temeljno iskustvo života. To je odnos koji nadilazi ljudsku kulturu, no svejedno on može biti ranjen i kompromitiran ako ga se u određenom povijesnom trenutku pokušava nasilno redefinirati. Riječ je o nasilnu i neprirodnu trganju spona između stvaranja i stvorenoga«, piše Tropea. »Autor jasno pokazuje da – bez moraliziranja i klišeja – svaka praksa koja namjerno negira naravnu poveznicu između majke i djeteta ne može biti ni na koji način u interesu majke koja rađa dijete i djeteta koje će se roditi. Naprotiv, takva praksa pokazuje u kojoj je mjeri čovječanstvo zarobljeno u tehnološkom mentalitetu, koji ženu želi reducirati na ‘stvar’ i ‘stroj za rađanje djece’ te nema nikakvo poštovanje prema ženi kao osobi«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«.

Iza surogat-majčinstva stoje golemi financijski interesi. U Sjedinjenim Američkim Državama takav »medicinski zahvat« stoji između 150 i 200 tisuća dolara. U nekim dijelovima razvijenoga svijeta proces surogatstva doseže i 300 tisuća dolara.