ŽENA DANAS TREBA BITI JAKA U čemu je autoritet majke?

Foto: Shutterstock

U vrevi obveza i poslova koji čekaju svaku majku i suprugu teško je othrvati se činjenici da žena danas treba biti jaka. Treba moći podnijeti neprospavane noći, treba se znati nositi sa zdravstvenim nedaćama koje nose trudnoća, dojenje i podizanje djece. Treba imati čelične živce za odgojne izazove koji su pred njom. A ponad svega treba biti i ostati autoritet svoga doma. Ona koja sve savršeno zna, uči druge da po redu i rasporedu čine dom i obitelj skladnijim mjestom. Svijet tu nadoda šačicu onoga utopijski inatljivoga: »Žena može sve!«… i eto pritiska!

Što se onda dogodi? Pod pritiskom su samo dva puta: rast ili pucanje. Pucanje »po šavovima« – kako narod voli reći – nastaje zbog neispunjavanja vlastitih očekivanja ili očekivanja društva. Zbog one savršene slike žene i majke kakva netko želi biti i one koja joj se rasula krajem tjedna u tisuće komadića.

A rast je pak svojstven ženi vjere. Ne zato što je ona nešto bolja ili sposobnija od druge. Nego zato što, svjesna svojih nesavršenosti i mana, hoda za Onom koja je Majka nad majkama. Zato što dan započinje vapajem: »Ti to znaš, pomozi meni jer ja ne znam kako!« Zato što ne gleda u društvo i ono što joj se izvana nameće. Nego, poput Marije, bira one bitke koje vode njenu djecu u nebo. Ona ne troši vrijeme na prolazno. Ne ostavlja dječja pitanja za poslije. Tu je. Možda iscrpljena, ali raspoloživa. Bliska. I prisutna.

Cijeni sitnice, uočava detalje. Gledajući Marijin, Bogu govori svoj »da« u nedohvatljivim planovima koji su pred njom. Sluteći da život katolika danas nije med i mlijeko, svjesno poput Majke, Bogu svake večeri predaje svoje dijete i vjeruje mu. U Mariji vidi svoju ženstvenost. Svoj model za ponašanje, odgovaranje, oblačenje. S Marijom uči biti supruga svomu mužu – u nježnosti i poniznosti srca.

U tome leži autoritet majke i njena jakost. U nježnosti i poniznosti. Oksimoron je to koji je blažena Djevica Marija ostavila kao putokaz za nebo svakoj majci jučer, danas i sutra. Izazov života koji traži puno više napora nego bilo kakva autoritativnost i jakost, jer traži ustrajnost, odricanje, žrtvu. A život Marijin jasno svakoj majci pokazuje kako svesrdno povjerenje i predanje Božjim rukama rađa i velikim plodovima!