Anis (Pimpinella anisum, lat.) začinska je i ljekovita biljka čija se ljekovita svojstva pripisuju bogatu sastavu bioaktivnih spojeva, među kojima dominira anetol, koji čini više od 80 posto eteričnoga ulja anisa. Anetol je glavni bioaktivni spoj odgovoran za karakterističan miris i okus anisa te posjeduje protuupalna, analgetska, antispazmodička i antimikrobna svojstva. Osim anetola, anis sadrži i fenolne kiseline, flavonoide, tanine i karotenoide koji dodatno pridonose njegovim antioksidativnim i protuupalnim učincima. Anis se u terapijske svrhe primjenjuje ponajprije za probavne tegobe.
Njegovi pripravci ublažavaju nadutost, grčeve i mučninu te potiču izlučivanje želudčanih sokova, čime pomažu kod probavnih smetnja. Osim toga, anis ima blagotvoran učinak na respiratorni sustav, djeluje kao ekspektorans (olakšava iskašljavanje), što ga čini korisnim u liječenju bronhitisa i drugih respiratornih infekcija. Anis se primjenjuje u različitim oblicima. Čaj od anisa najčešće se upotrebljava za ublažavanje probavnih smetnja i olakšavanje iskašljavanja, a eterično se ulje rabi u aromaterapiji i kao sastojak pripravaka za respiratorne tegobe. Kapsule i tinkture primjenjuju se kod specifičnih indikacija, primjerice menstrualnih tegoba ili simptoma menopauze.