AKO NIJE GMO… Ljekovita moć soje – od hormona do proteina i vlakana

Soja
Foto: Shutterstock | Soja

Soja (Glycine max, lat.) mahunarka je koja je tijekom stoljeća stekla reputaciju jedne od važnih ljekovitih kultura. Sadrži veću količinu izoflavona, koji su vrsta fitoestrogena (biljni spojevi slični estrogenu), što znači da mogu modulirati razinu estrogena u tijelu. To je posebno korisno za žene u menopauzi jer konzumacija soje može smanjiti intenzitet simptoma poput valunga i noćnoga znojenja. Osim toga izoflavoni iz soje također mogu pridonijeti zdravlju kostiju povećavajući gustoću kostiju i smanjujući rizik od osteoporoze.

Osim toga, uz brojne ljekovite spojeve, soja je bogat izvor biljnih proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline koje pomažu u održavanju mišićne mase i smanjuju razinu kolesterola, kao i vlakana koja su važna za zdravlje probavnoga sustava. Soja se rabi u različitim komercijalnim pripravcima i oblicima, uključujući dodatke prehrani kao što su tablete, kapsule i prašci koji sadrže sojine izoflavone ili proteine. Ti se pripravci često upotrebljavaju za ublažavanje simptoma menopauze ili za zdravlje kostiju. Nadalje, postoje i proteinski prašci popularni među športašima i osobama koje traže biljne izvore proteina, zatim sojino ulje, sojini proteini, sojin sir (tofu) i sojino mlijeko.

Dobro je znati…

• Soja sadrži lecitin, koji je prirodni spoj s brojnim blagodatima za zdravlje, osobito za mozak, jetra, srce i kožu.
• Prekomjerno konzumiranje soje može pogoršati funkciju štitnjače u osoba koje imaju probleme sa štitnjačom.
• Izoflavoni u soji mogu ometati učinke hormonske terapije, lijekova za štitnjaču i antikoagulansa.
• Soja uzgojena na konvencionalan način često se tretira pesticidima, herbicidima i umjetnim gnojivima. Jedan od najčešće rabljenih herbicida u uzgoju soje je glizofat, koji se rabi kod genetički modificirane (GM) soje otporne na herbicide. Stoga je važno birati soju i sojine proizvode s oznakom »non-GMO« ili »organsko«.