ANIMIRANI FILM O VUKOVIMA Čudesan put do zajedništva

Wolfwalkers
»Wolfwalkers« (WolfWalkers); animirani film; redatelj: Tomm Moore; glasovi: Honor Kneafsey, Eva Wittaker

Među dugometražnim animiranim filmovima nominiranim za Oscara jest i izvrstan umjetnički irsko-britansko-francuski obiteljski film »Wolfwalkers«, redatelja i scenarista Tomma Moorea. Upravo je dobio prestižnu nagradu Annie za najbolji neovisan film, a prethodile su i druge nagrade i mnoge nominacije. Tako je i finalist u izboru najboljega europskoga filma za djecu koji organizira Europska filmska akademija, a glasuju i odlučuju djeca od 12 do 14 godina. Pobjednik će se znati 25. travnja, kada je i dodjela Oscara.

Film »Wolfwalkers« završni je dio animirane trilogije Tomma Moorea o irskim narodnim legendama punim čudesnih događaja, posebno darovite djece i životinja, te se u bajkovitom smislu treba gledati na fabulu. Dobro uvijek pobijedi, a pustoline s fantastičnim utjecajima tomu pridonose. Oba prethodna filma, »Tajna Kellsa« i »Pjesma mora«, bila su na Animafestu. »Pjesma mora« dobila je nagradu publike za najbolji film. Vizualnost je najveća odlika filmova, prekrasno ručno oslikane pozadine i stilizirani likovi pastelnih boja.

U »Wolfwalkersu« riječ je o dvama svjetovima bića koja istodobno žive. Jedan je svijet ljudi, gdje djevojčica Robyn s otcem lovcem pomaže da se istrijebe vukovi jer ih se smatra zlima, a drugi čaroban, u kojem pod utjecajem sna ljudi dobivaju vučje obličje, ali ne i zloću. Tamo je djevojčica Mebh i njezina majka, a neobične okolnosti dovest će do zajedništva.