BIOGRAFSKI FILM »JEDAN ŽIVOT« Veliko djelo skromnoga čovjeka

Jedan život
»Jedan život« (One Life); biografska, povijesna drama; redatelj: James Hawes; glume: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Lena Olin, Jonathan Pryce

Na temelju velikoga djela skromnoga britanskoga brokera Nicholasa Nickyja Wiltona (1909. – 2015.), o čemu je knjigu napisala njegova kći Barbara (1953. – 2022.), snimljen je vrlo dobar biografsko-povijesni film »Jedan život«, koji dolazi u kina.

Zasluga Nicholasa Wiltona jest u tomu što je on 1938. godine spasio 669 židovske djece iz Čehoslovačke organizirajući sa suradnicima prijevoz u Englesku. Kako je sebe smatrao običnim čovjekom, mislio je da bi to svaki običan čovjek učinio. Čak si je predbacivao što nije uspio spasiti više djece te o tomu nije volio pričati. No drugi su uočili njegovo djelo, tako da su ga nazvali »britanskim Schindlerom«, a odlikovala ga je i kraljica Elizabeta II., što se vidi u arhivskoj snimci na odjavnoj špici. Prema izreci da tko spasi jedan život spasio je svijet, naslovljen je film.

U filmu, koji je u Palm Springsu dobio nagradu publike, sudjeluju posebno dobri i nagrađivani glumci, na čelu sa sir Anthonyjem Hopkinsom koji Wiltona vrlo emocionalno i dirljivo tumači u starijoj dobi. Kao mlađega, u brojnim flashbackovima, nešto suzdržanije ga utjelovljuje Johnny Flynn. Njegovu majku, koja mu je puno pomogla u organizaciji, odlično glumi Helena Bonham Carter.

Osim prikaza spašavanja djece, najdirljiviji je dio filma kada se u televizijskoj emisiji otkriva što je samozatajni Wilton učinio te kada su se potom u studiju okupili odrasli ljudi, bivša djeca izbjeglice, koji sebe nazivaju »Nickyjevom djecom«. Ne znajući za tu televizijsku nakanu, Wilton je bio jako ganut…