CAMINO PODRAVINA Nova dionica Camino rute kroz Hrvatsku

Foto: Camino Podravina
»Camino Podravina započinje u Ferdinandovcu te se kroz šest dana prolaze etape Kalinovac – Molve – Koprivnica – Reka – Rasinja, a završava u Ludbregu«

Hodočašćem od Molva preko Hlebina do Koprivnice tijekom vikenda 11. i 12. lipnja i službeno je otvoren Camino Podravina. Riječ je o novoj dionici na hrvatskoj i europskoj karti hodočasničkih putova sv. Jakova koji završavaju u svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli u Španjolskoj. Skupina od 70-ak hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, kroz program »Camino Podravina vikend« u organizaciji Bratovštine sv. Jakova, imala je priliku iskusiti »Camino-doživljaj« i upoznati se s jedinstvenom baštinom Podravine. Program službenoga otvaranja dionice započeo je misom u subotu ujutro, u Marijinu svetištu u Molvama, koju je predvodio župnik fra Zdravko Tuba. Nakon obilaska izložbe »Ponosan na dom i kraj svoj«, otvorene u povodu 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše, hodočasnici su krenuli prema Hlebinama. Na pola puta, umorne i iscrpljene od vrućine, dočekala ih je obilna okrjepa koju je pripremio župni Caritas iz župe Molve. U Hlebinama su hodočasnike dočekali načelnica Božica Trnski i župnik Filip Jakupec te predstavili baštinu žive vjere toga mjesta, kao i jedinstveno umjetničko blago naivne umjetnosti, s vođenim obilaskom Galerije u Hlebinama. U popodnevnom programu predstavljeno je Camino-svjedočanstvo kroz knjigu »Moj put Camino« autorice Irene Kovačić.

Hodočasnici su se u nedjelju ujutro nakon mise u Hlebinama zaputili put Koprivnice. Na prolasku kroz Koprivničke brege dočekao ih je župnik Branko Horvat i okrjepa u organizaciji udruge žena iz župe Koprivnički bregi. Program otvaranja Camina Podravina završio je dolaskom u župnu crkvu sv. Nikole, gdje ih je dočekao župnik Tomislav Petrić. Hodočasnici su u svoje hodočasničke putovnice dobili posebne Camino-pečate, kao i hodočasničke potvrde – Compostele za Camino Podravina. Camino Podravina započinje u Ferdinandovcu te se kroz šest dana prolaze etape Kalinovac – Molve – Koprivnica – Reka – Rasinja, a završava u Ludbregu. Sve dodatne informacije dostupne su na www.caminocroatia.com. Projekt Camino Podravina realizirala je Bratovština sv. Jakova uz potporu Koprivničko-križevačke županije (koja je organizirala autobusni prijevoz te noćenje i ručak hodočasnicima), Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i Turističke zajednice Dravski Peski. (Radovan Librić)