DUHOVNOM PJESMOM UMREŽILI HRVATSKU U USKRSNO VRIJEME »Ostani doma i slavi Gospodina«

Maja, Ružica i Slavko Nedić u videouratku kojim je pokrenuta inicijativa »Ostani doma i slavi Gospodina«

»Društvo treba umjetnike kao što treba znanstvenike, tehničare, radnike, profesionalce, svjedoke vjere, učitelje, otčeve i majke, koji jamče rast osobe i razvoj društva«, zapisao je o Uskrsu 1999. godine papa Ivan Pavao II., pozivajući umjetnike – i one koji svoju nadu pronalaze u kršćanstvu i one koji se smatraju »sekularnima« – da budu poslušni svomu nadahnuću i ostvaruju vrijedna i lijepa djela, koja će ne samo obogatiti kulturnu baštinu određene nacije ili čitavoga čovječanstva, nego vršiti i »stručnu društvenu službu« na korist općega dobra. O ovogodišnjem Uskrsu u nezapamćenim okolnostima u kućnoj izolaciji – riječi svetoga pape dobivaju novu važnost. Iako suvremena stvarnost počiva umnogome na vizualnom, glazba nerijetko djeluje neposrednije od drugih umjetnosti u povezivanju čovjeka i onoga »izvan njega«, onoga što, kao i sam događaj uskrsnuća, ni suvremene »krute« znanosti i tehnologije ne mogu objasniti.

Nekoliko dana nakon potresa članovi Zagrebačke filharmonije snimili su videouradak kojim su iz svojih domova Zagrebu poklonili skladbu »Moj Zagreb tak imam te rad« kao poruku nade i ohrabrenja svomu voljenomu gradu. Sličnu su poruku ohrabrenja videouratkom u kojem izvode pjesmu »Zagrebačkim ulicama« poslali i drugi zagrebački umjetnici, glumci, pjevači, svirači i voditelji, uz pozive na razboritost i odazivanje na apel »Ostanite doma« u borbi s koronavirusom. U poruke glazbenoga ohrabrenja uključio se i zbor studenata Pravnoga fakulteta u Zagrebu »Capella Juris« izvedbom arije »U boj, u boj!« iz opere »Nikola Šubić Zrinski« Ivana Zajca, kao i »Psihozbor«, pjevački zbor Odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta.

Koronavirus nije kazna ni prokletstvo

Tjedan dana nakon potresa u Zagrebu, na Petu korizmenu nedjelju, Slavko Nedić, urednik glazbenoga programa Hrvatskoga katoličkoga radija, te kćeri Ružica i Maja, kao dio Grupe RiM, objavili su video s obradama pjesama »Naš Bog je velik« američkoga glazbenika Chrisa Tomlina i »Gospodine, hvala« domaće glazbenice Ivane Husar Mlinac. Njihov je video poseban po tome što su apelu »Ostani doma« dali duhovnu dimenziju, oblikujući ga u poziv »Ostani doma i slavi Gospodina«. Video koji su postavili na platformu YouTube podijelili su i na društvenoj mreži Facebook, te dodavanjem oznake »#ostanidomaislaviGospodina« pozvali i druge da se uključe u njihovu akciju širenja radosti duhovnom pjesmom. U tjedan dana otkako je Grupa RiM objavila prvi video u akciju su se uključili mnogi profesionalni i amaterski izvođači duhovne glazbe iz svih dijelova Hrvatske, a među njima i domaći glazbeni umjetnici svjetskoga glasa, poput dubrovačkoga tenora i dobitnika priznanja »Palijativac godine« Stijepa Gleđa Markosa. Grupa RiM na sceni duhovne glazbe prisutna je desetak godina, a uz nastupe na »Uskrsfestu« i na susretima hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku i Vukovaru iza sebe ima više od stotinu nastupa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i hrvatskoj dijaspori.

»Sada uistinu imamo poprilično puno razloga za slavlje – Krist je pobijedio smrt, uskrsnuo je i obećao je da će uskrsnuti i svi koji u njega vjeruju. Dakle, smrti nema. Nije li to popriličan razlog da budemo radosni, što onda ponajbolje iskazujemo pjesmom.«

»Na ideju za akciju došli smo i zajednički i zasebno. Vidjevši dvije iste fotografije na Facebooku s različitim tekstom, shvatio sam da moramo dignuti glas. Naime, na obje fotografije neka osoba leži i spava na krevetu. Na gornjoj fotografiji piše da je riječ o 2019. uz opis ‘Lijena buba’, a na donjoj koja predstavlja 2020. godinu stoji opis ‘Odgovorni građanin’. To je mene potaknulo te sam sebi rekao da treba ostati doma, ali biti kreativan i konstruktivan. Drago mi je da smo svojom inicijativom potaknuli i druge izvođače da objavljuju duhovne sadržaje na Facebooku i YouTubeu s istom idejom«, rekao je za Glas Koncila Slavko Nedić, ističući i namjeru da do Uskrsa, uključujući i uskrsnu nedjelju, grupa objavi još videouradaka s duhovnom glazbom. »Važno je i da se našoj inicijativi nisu odazvali samo katolici, nego i kršćani drugih denominacija. Naime, svima nama koji se bavimo suvremenom kršćanskom glazbom zadaća je ista – slaviti Gospodina«, kaže Nedić i dodaje: »Ovo vrijeme korone nije kazna, a još manje prokletstvo. Vrijeme je to koje nam Gospodin daruje da se malo saberemo, poradimo na sebi, ‘napunimo baterije’, a nadasve da shvatimo prioritete u životu. Važno je posvijestiti si i vrlo bitnu činjenicu da je obitelj Crkva u malom, a ako to nije klimavo, stoji i velika Crkva.«

Približiti ljudima Božju riječ

»Sestra Maja i ja došle smo na ideju da nešto moramo napraviti nakon što smo pjevale na misi u našoj župi sv. Petra. S obzirom na situaciju misa je bila zatvorena za puk, ali je osiguran prijenos uživo na YouTube-kanalu župe. Kad smo došle doma, shvatile smo koliki smo blagoslov imale mogavši biti na misi, pa smo taj blagoslov i radost odlučile podijeliti s drugim ljudima. To je bio naš poticaj. Kad ne možemo ići u crkvu, trebamo si posvijestiti da je bit Crkve zajedništvo, a to zajedništvo imamo upravo u svojim obiteljima. Tu smo ideju iznijele našemu tati, on je s nama podijelio svoje zamisli, a nakon toga odlučili smo nešto napraviti kao Grupa RiM«, objasnila je Ružica Nedić. Veseli je odaziv drugih glazbenika, no nije izostavila spomenuti i sam smisao glazbenoga poziva: »U situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo naše je poslanje kao glazbenika upravo da ljudima približimo Božju riječ. Glazba je snažan medij, a dovoljno je prisjetiti se koliko često vidimo na ulicama da mnogi imaju slušalice ili slušaju radio u automobilima ili na poslu. Bavljenje duhovnom glazbom, pak, poziv je i blagoslov. Ona je blagoslov i za one koji slušaju i za nas izvođače koji smo Božje oruđe preko kojega on progovara i naviješta svoju riječ. I meni je duhovna glazba pomagala na početku karantene jer sam u njoj pronalazila ohrabrenje kad mi je bilo iznimno teško. Danas nam je potrebno što više pozitivnih poruka, pa me zato vesele i drugi izvođači koji će se pridružiti našoj inicijativi«.

Pred nama je prilika da se izgradimo

»Karantena ne mora biti nešto negativno, nego naprotiv, iz nje možemo izići jači i cijelo to vrijeme iskoristiti kvalitetno. Pred nama je prilika da se izgradimo, naučimo kvalitetnije iskoristiti svoje vrijeme i utvrđivati naše međusobne odnose«, rekla je Maja Nedić. S obzirom na to da iza sebe, zajedno s Grupom RiM, ima brojne koncerte, podijelila je i svoja promišljanja o tome što za izvođača duhovne glazbe znači uskrsno vrijeme. »Slaviti Gospodina pjesmom u svakoj prilici je čast i blagoslov, a posebice u ovo najuzvišenije vrijeme Uskrsa. Sada uistinu imamo poprilično puno razloga za slavlje – Krist je pobijedio smrt, uskrsnuo je i obećao je da će uskrsnuti i svi koji u njega vjeruju. Dakle, smrti nema. Nije li to popriličan razlog da budemo radosni, što onda ponajbolje iskazujemo pjesmom. Zato i svim vjernicima preporučujemo da u ovo vrijeme slušaju što više duhovne glazbe, prate vjerske sadržaje na radiju, televiziji i novinama te da se molitvom približe otajstvima Kristove muke, smrti i uskrsnuća«, zaključila je Maja Nedić.