DVA NOBELOVCA, DVIJE VJERE Prijateljstvo, radost, mir

Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima
»Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima« (Mission: Joy – Finding Happiness in Troubled Times); dokumentarni film; redatelji: Louie Psihoyos i Peggy Callahan; sudjeluju: Desmond Tutu, Dalaj-Lama XIV.

Ovogodišnji »punoljetni«, 18. ZagrebDox, Međunarodni festival dokumentarnoga filma, održat će se od 3. do 10. travnja u kinu »Kaptol Boutique Cinema«. Donosi osamdesetak filmova, od kojih je tridesetak u natjecateljskim programima, međunarodnom i regionalnom. Među stalnim službenim nenatjecateljskim programima jest i Biografski dox, koji ima četiri filma. Jedan od njih je posebice zanimljiv i važan, poglavito zbog nažalost ratne situacije u svijetu.

I Dalaj-Lama i Desmond Tutu imali su teška životna razdoblja, ali su se sada usredotočili na svjetske probleme

To je američki dugometražni dokumentarac »Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima« iz 2021. godine. U njemu je vrlo zanimljiv prijateljski, iskren, veseo razgovor između dvojice dobitnika Nobelove nagrade za mir. To su južnoafrički anglikanski nadbiskup Desmond Tutu (1931. – 2021.) i Dalaj-Lama XIV. (r. 1935.). Film se donekle temelji na knjizi »The Book of Joy« (Knjiga radosti) iz 2016. godine, u kojoj oni raspravljaju o tome kako živjeti radosno život unatoč teškoćama.

U filmu se upotrebljavaju i prijašnji dokumentarni i arhivski filmski isječci, a znatan je dio njihova djetinjstva i mladosti, posebice Dalaj-Lame, prikazan vrlo lijepim animiranim sekvencama. I oni su imali teška životna razdoblja, ali su se sada usredotočili na svjetske probleme. Među ostalim, Dalaj-Lama ističe važnost postizanja unutarnjega mira, a obojica se slažu da su najvažniji čovječnost, suosjećanje i iskrenost u odnosu spram ljudi. Iako pripadaju različitim religijama, zoran su primjer tako potrebna zajedništva, radosti i mira.