FILM BEZ RIJEČI Životno-ekološka alegorija

Prodavači leda
»Prodavači leda« (Ice Merchants); animirani film; redatelj: Joao Gonzales

Na kraju Animafesta dodijeljen je niz nagrada. »Grand prix« u dugometražnoj kategoriji, nagrada žirija, pripao je izvrsnomu filmu »Moja romansa s brakom«, a u kratkometražnoj ruskomu filmu »Vanlav«. Najbolji hrvatski film je »Eeva« Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, a posebno priznanje dobio je film »Haljina za finale« Martine Meštrović. Publika je pak nagradila dugometražni španjolski antiratni film »Ratovi jednoroga« i kratki portugalski »Prodavači leda«.

Gledatelji su prepoznali estetiku, poetiku i poruke doista posebno lijepoga, poetičnoga i vrijednoga kratkometražnoga filma »Prodavači leda« mladoga portugalskoga autora Joaoa Gonzalesa, kojemu je to prvi film nakon diplome. Ali to nije prvi put da je taj film nagrađen u Hrvatskoj. Lani je u Motovunu pobijedio te je kao najbolji kratki film s toga festivala odmah ušao u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, za što je i nominiran, a potom je ove godine bio među nominiranim za američkoga »Oscara«. Njegov festivalski put započeo je svjetskom premijerom lani u Cannesu u programu »Tjedan kritike«, gdje je dobio nagradu žirija. Redatelj je ujedno glazbenik pa je skladao vrlo prikladnu, suptilnu glazbenu podlogu.

Film je likovno i vizualno fascinantan u nježnim bojama kojima dominira narančasta i u jednostavnosti crteža u 2D animaciji. To je vrlo topla, nježna, dirljiva, obiteljska priča, ali bez riječi, o ocu i sinu, te alegorija o životu, gubitku i ekološkoj opasnosti.

Oni žive na visokoj hridi gdje prave led i padobranom se spuštaju u selo da bi ga prodali. No vrijeme i klimatske promjene čine svoje pa je pred njima nova odluka…