FILM O STRAHOTI POKOLJA U SREBRENICI Istina o genocidu

Quo vadis, Aida
»Quo vadis, Aida?« (Quo vadis, Aida?); drama; redateljica: Jasmila Žbanić; glume: Jasna Đuričić, Johan Heldenbergh, Emir Hadžihafizbegović

Bosanskohercegovačka kinematografija može se podičiti nominacijom za Oscara u kategoriji međunarodnoga filma, dvjema za BAFTA-u te desetak osvojenih nagrada za film »Quo vadis, Aida?« Jasmile Žbanić. To je vrlo potresna, ali veoma važna drama o događaju koji mnogi negiraju, genocidu u bosanskom mjestu Srebrenici u srpnju 1995. godine. Tada je paravojna srpska vojska ubila više od 8000 muškaraca muslimana, iako su to mjesto čuvali pripadnici Ujedinjenih naroda. Mnoge žene, majke i sestre ostale su same i godinama traže tijela svojih najmilijih.

Film je nastao u koprodukciji čak osam zemalja. Temelji se na knjizi »Pod zastavom UN-a« Hasana Nuhanovića. Dramaturški i redateljski jako je dobro strukturiran iako obuhvaća iznimno velik broj protagonista. Odlične kamera i glazba uvelike su pridonijele stvaranju ozračja. Gluma je izvrsna, posebice Jasna Đuričić koja je utjelovila glavni lik prevoditeljice Aide. Likom Aide i njezine obitelji koja se našla s ostalim narodom u UN-ovu kampu najzornije je prikazana tragedija.

Dojmljivi i znakoviti su i prizori nekoliko godina nakon masakra te završni sa simboličkom porukom na dječjoj priredbi. UN-ovi vođe prikazani su djelomično kao neodlučni, ali više kao oni koji ne žele ništa konkretno poduzeti. Srpski zapovjednici prikazani su pak jezovito uz neispunjavanje obećanja. Takav pristup s više strana pridonosi objektivnosti teme.