TKO JE REDOVNIK KOJI JE ŠTITIO INDIJANCE? Dominikanac – utemeljitelj međunarodnoga prava

Francesco de Vitoria
Francesco de Vitoria španjolski je dominikanac, teolog, filozof i pravnik rođen g. 1486. u baskijskom gradu, dosljedni je borcu za prava Indijanaca pred španjolskim kolonizatorima u otkrivenom Novom svijetu – Americi.

Prema mrežnoj stranici središnje uprave Reda propovjednika (dominikanaca) u Rimu, u organizaciji njegove Komisije »Iustitia et pax« i stalnih misija pri UN-u: Španjolske, Perua, Kolumbije, Filipina, Ekvadora, Belgije, Svete Stolice i Malteškoga reda, nedavno je u Ženevi održana međunarodna konferencija »Francesco de Vitoria u temeljima Ujedinjenih naroda: njegova ostavština danas«.

Bista krasi UN-ov vrt

Riječ je o španjolskom dominikancu, teologu, filozofu i pravniku rođenom g. 1486. u baskijskom gradu Vitoriji, dosljednom borcu za prava Indijanaca pred španjolskim kolonizatorima u otkrivenom Novom svijetu – Americi. Njegova promišljanja, javni nastupi i tekstovi odjeknuli su u onodobnoj javnosti i ugrađeni su u suvremeno međunarodno pravo o dostojanstvu svake ljudske osobe.

»Vitorijin sustav utemeljen na univerzalnim moralnim postavkama aktualan je i danas i doveo je do ostvarenja Ujedinjenih naroda i Deklaracije o ljudskim pravima«, istaknuo je na početku konferencije Michael Moller, predstavnik UN-a. Po tom redovniku danas jedna od dvorana u Uredu Ujedinjenih naroda za Europu u Ženevi nosi njegovo ime, a njegova bista krasi UN-ov vrt u New Yorku s natpisom »Utemeljitelj međunarodnoga prava«.