Glas Koncila br. 10/2019.

INTERVJU: DR. TIBOR NAVRACSICS
UZ PRIJEDLOG REVIZIJE VATIKANSKIH UGOVORA
PRILOG
Na krilima »anđela« do glazbe new agea
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
TAJNI ARHIV O PIJU XII.
Vodio Crkvu u najmračnijim trenutcima
KAJKAVSKI NOVI ZAVJET
O. JUSTO LOFEUDA
STRADANJA U DOMOVINSKOM RATU
DARIO TEPEŠ
REPORTAŽA: HRASTOVICA

Novi broj Glasa Koncila – koji nosi nadnevak prve korizmene nedjelje 10. ožujka – na naslovnici se posvećuje tome najintenzivnijem razdoblju liturgijske godine. Uz poziv čitateljima na zaustavljanje u životnoj trci, vraćanja mira u vlastiti život i na kreativan predah, ističe se nisu bez dubokoga smisla asketski zahtjevi da se u korizmi ne sluša glazba i da se ne sudjeluje u bučnim zabavama.

U uredničkom komentaru mons. Ivan Miklenić pod naslovom »Politika protiv ‘narodne volje’«, među ostalim, piše: »Očito je da sadašnje usmjerenje Hrvatske, odnosno sadašnji oblik upravljanja zemljom, nije posljedica ni nesposobnosti ni nemogućnosti, nego uzurpacije interesnih skupina kojima je sadašnje stanje vjerojatno idealno premda se Hrvatska sve češće i sve snažnije zabija na samo dno Europske unije.«

Sugovornik novoga broja Glasa Koncila povjerenik je Europske komisije dr. Tibor Navracsics, koji govori o odnosima između Hrvatske i Mađarske te ističe kako će hrvatsko-mađarsko strateško partnerstvo nadjačat će sve probleme. »Ako želimo dobre odnose, trebamo podupirati one koji žele poboljšanje međusobnih odnosa. Osobno to i činim, a tako će i ostati, nadajući se da će i u Hrvatskoj biti dovoljan broj sugovornika, partnera, pa i prijatelja, koji će željeti ponovno uspostaviti i vratiti dobre odnose s Mađarima«, kazao je povjerenik Navracsics.

Uz prijedlog izmjene tzv. Vatikanskih ugovora prof. dr. Vanja-Ivan Savić s Pravnoga fakulteta u Zagrebu donosi detaljnu analizu te ističe da ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske pridonose sveopćemu rastu vjerskih sloboda u Hrvatskoj.

Uz tiskanje kajkavskoga izdanje Novoga zavjeta – što je dragocjeno I zanimljivo štivo ne samo za jezikoslovce, već i čitatelje – u Glasu Koncila govori dr. Alojzije Jembrih, jedan od urednika i inicijatora objave Novoga zavjeta.

Donosi se i susret s o. Justom Lofeudom, misionarom Presvete Euharistije koji je nedavni posjetio Dubrovnik budući da je on postao treći grad u Hrvatskoj u kojem je uspostavljeno trajno euharistijsko klanjanje.

U četvrtom nastavku tematskoga priloga o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu Ljubica Krcić iz zadarske udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata govori kako je ratni vihor ugrozio mnoga djetinjstva.

Reportaža iz novoga broja predstavlja župa sv. Bartola u Hrastovici u Sisačkoj biskupiji, a u rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi životno I vjerničko svjedočanstvo iznosi Dario Tepeš, organizator u molitvenoj zajednici »Srce Isusovo«.

U Glasu Koncila može se pročitati i papina poruka za korizmu, predstavljen je dokument HBK-a o katehezi »Da vaša radost bude potpuna«, doneseni su izvještaji s (nad)biskupijskih natjecanja Vjeronaučne olimpijade, a na tri stranice predstavljen je život Crkve u svijetu-

U prilogu »Prilika« glazbena rubrika bavi se new age glazbom, u ekonomiji se daje odgovor na pitanje: Komu je u interesu da Hrvatska svojim građanima postane prolazna postaja, a ekologija se uz Svjetski dan divljih vrsta bavi pitanjem krivolovstva.