Glas Koncila br. 10/2021.

INTERVJU: PROF. DR. GORAN KRSTAČIĆ
NJEMAČKA
U FOKUSU
KOMENTAR
ZAGREB
Inicijativa »Hrvatska moli za život« ne posustaje ni u 2021.
BONN
Obraćenje kao odgovor na velik broj izlazaka iz Crkve u Njemačkoj
NAŠI RAZGOVORI
ZAGREB
Simpozij o 125. obljetnici smrti Otca Domovine
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MLADI MLADIMA
BAHREIN
REPORTAŽA

Na dan kada je otisnut novi broj Glasa Koncila, u srijedu 3. ožujka navršilo se točno 1700 godina otkako je rimski car Konstantin Veliki odgovarajućim ediktom 321. godine uveo neradnu nedjelju. Stoga je naslovnica katoličkoga tjednika posvećena upravo temi sedamnaest stoljeća slobodne nedjelje kao stupu općega dobra te se iz teološke i povijesne vizure progovara o neradnoj nedjelji te događanjima koji su tim jubilejom došli u fokus crkvene i društvene javnosti, posebice u Njemačkoj.

Uz 30. godišnjicu početka Domovinskoga rata glavni urednik Branimir Stanić potpisuje komentar naslovljen »Svaki je naraštaj državotvoran« te ističe: »Svaki naraštaj ima svoju ulogu državotvornosti jer ne mogu ni sadašnji političari ni sadašnji mladi uzimati oružje u ruke i ići na ratišta kao da je 1991., no mogu iz žrtve hrvatskih branitelja i hrvatskoga naroda izvlačiti univerzalnu vrijednost i nadahnuće za sadašnje doba, svaki u svojim odgovornostima.«

O tajni velike privrženosti hrvatskoga vjerničkoga naroda pobožnosti križnoga puta za Glas Koncila govori prof. dr. Ante Vučković koji otkriva da je križni put svojevrsna marijanska pobožnost, ali i »put nade«, jer patnje nitko u životu nije pošteđen – ali ako se ona osmisli, ne vodi u ponor, nego prema Božjoj blizini i ljubavi.

Na duplerici, prostoru rezerviranom za reportažu u novom broju Glasa Koncila piše se o tome kakav Irak dočekuje papu Franju te iz pera Darka Grdena pokazuje na koji način žive Kristovi učenici na tom području na kojem su prisutni još od apostolskih vremena. »Nema sumnje da će plod Papina pohoda biti veća vidljivost i prepoznatljivost ostataka kršćanske zajednice, i to ne samo u svijetu, nego i u samom Iraku koji kršćani smatraju svojom ljubljenom domovinom«, stoji u reportaži.

Zabrinjavajuće podatke o dugoročnim simptomima u osoba koje su preboljele COVID-19, koji su slični posljedicama preboljelih upalnih procesa na mozgu i srcu, te poglavito održavanje tzv. sindroma kroničnoga umora, protumačio je u intervju za Glas Koncila istaknuti hrvatski i europski neurokardiolog, ravnatelj »Srčane« dr. Goran Krstačić koji pojašnjava na koji je način korona postala pitanje srca, mozga, vjere i duhovnosti.

Uz izvještaj sa sprovoda zagrebačkoga gradonačelnika, na stranicama Glasa Koncila doneseni su i naglasci povijesnoga intervjua Zlatka Kranjčara u kojem je rekao da »svaki dom treba imati Ranjenoga Isusa«.

Uz 20. godišnjicu klape Hrvatske ratne mornarice »Sveti Juraj« objavljen je razgovor s njezinim voditeljem Markom Bralićem u kojemu ističe kako je da zapjeva »jedina bila klapa na svitu« zaslužno oduševljenje francuskoga svećenika.

U nizu napisa o tome kako žive katolici na Arapskom poluotoku predstavljen je život vjernika u Bahreinu, zemlji nafte i »financijskoga sektora« gdje se mise služe na devet jezika i dva obreda.

Povijesni feljton započinje seriju tekstova posvećenih završnici Drugoga svjetskoga rata i poraća u Šibeniku.