Glas Koncila br. 10/2022.

KRVAVA KORIZMA U UKRAJINI
INTERVJU: UKRAJINSKI GRKOKATOLIČKI BISKUP BOGDAN DZIURAH
KOMENTAR
POTHVAT
TEOLOŠKI OSVRT
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
SUSRET
AKTUALNO
KAKO STEĆI VRLINE
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: UZ 20. GODIŠNJICU SMRTI

Novi broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 6. ožujka već na naslovnici otvara poseban prilog posvećen ratu u Ukrajini pod naslovom »Ukrajina ušla u krvavu korizmu«, a u kojem na desetak stranica donosi članke, izvještaje, analize, svjedočanstva s crkvenim i drugim sugovornicima iz Ukrajine.

Za novi broj Glasa Koncila govore dvojica biskupa: iz Kijiva se javio rimokatolički biskup Vitalij Krivickij koji kaže da Hrvatska najbolje razumije zbivanja u Ukrajini, dok u središnjem intervjuu grkokatolički biskup Bogdan Dziurah govoreći o ratu u Ukrajini očima vjere i nade u budućnost poručuje: »U Ukrajini se danas odlučuje o sudbini europske civilizacije«.

Uz apel koji je uputio Hrvatski Caritas za pomoć ugroženim Ukrajincima, na stranicama Glasa Koncila donosi se i svjedočanstvo ukrajinske redovnice s. Myroslave Mostepaniuk koja je u Osijeku dočekivala prve izbjeglice iz Ukrajine, kao i vjerničko svjedočanstvo hrvatske diplomatkinje Anice Djamić koja iz skloništa poručuje: »Tko je u molitvi i predanju u Božju volju, molit će i za obraćenje neprijatelja«.

Kako je prve ratne nedjelje molitva u Ukrajini postala »oružje mira« izvještaj je koji je skupio svjedočanstva dvojice svećenika koji su i pod zvucima uzbune i raketnih napada duhovno jačali vjernike. Iz Ljviva se javio grkokatolički svećenik Oleg Girnik koji kaže da je sirena zamijenila crkvena zvona kao poziv na molitvu, dok urednik na Radio-Mariji Ukrajina Aleksej Samsonov kaže da Gospodin po molitvi već čini čuda.

O ulozi vatikanske diplomacije u uspostavljanju mira u aktualnom društvenom trenutku za Glas Koncila govori vatikanist Andrea Gagliarducci koji ističe »Sveta Stolica ne bira strane u ratu, nego opće dobro ljudi pogođenih stradanjima«. Ocjenu rata u Ukrajini daje i stručnjak za rusko-ukrajinske odnose Wojciech Kononszuk iz uglednoga varšavskoga Centra za istočne studije koji tvrdi da Rusija želi destabilizirati cjelokupnu sigurnosnu arhitekturu Europe.

O inicijativi »40 dana za život« koja je na Pepelnicu krenula u novu korizmenu kampanju govori Petra Milković, na stranicama GK-a može se čitati i svjedočanstvo pakistanskoga katolika za čiji se azil zauzeo kardinal Josip Bozanić Saghara Manzoora koji tvrdi: »Da sam deportiran u Pakistan, vrlo bi me vjerojatno ubili«.

Među članke o aktualnosti ističe se onaj o početku prisilnoga izvlašćivanja prihvatne zemlje Kosinjana čime započinje proces potapanja najljepše ličke doline u tekstu naslovljenom »Baštini nacionalne vrijednosti presuđuje ‘strateška državna investicija’«.

Teološki osvrt posvećen je odjecima vatikanskoga simpozija o svećeništvu o čemu govori rektora zagrebačkoga Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa Željko Faltak, reportaža uz 20. obljetnicu smrti je stopama župnika Franje Kuharića posjetila mjesta gdje je pastoralno služio u prvim godinama svećeništva, dok je u rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi predstavljena župljanka Mirjana Franić.