Glas Koncila br. 11/2019.

INTERVJU: DR. JOSIP BALOBAN
VATIKAN – ĐAKOVO
Mons. Ivan Ćurić imenovan pomoćnim biskupom
PRILIKA
Je li vrijeme krivac za zdravstvene tegobe?
KOMENTAR
 ZAPAŽANJA
HRVATSKI CARITAS
»Niste sami ni zaboravljeni«
HBK
»Izražavamo svoje duboko naslaganje«
DR. DEAN SLAVIĆ
KREŠIMIR CEROVAC
REPORTAŽA IZ BUČJA

Naslovnica »Glasa Koncila« br.11. u tekućoj 2019. posvećena je 350. obljetnici postojanja i djelovanja Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu s fotografijom sa svečane sjednice Fakultetskoga vijeća u prostorima Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u nazočnosti brojnih osoba iz crkvenoga, akademskoga i političkoga života, naslovljenoj: »Fakultet daje važan doprinos hrvatskomu društvu«. Tjednik prenosi riječi kardinala Josipa Bozanića izrečene tom prigodom: »Fakultet u hrvatskom društvu nudi dragocjena gledišta, tumačenja i poveznice za proširivanje susreta vjere i kulture, u kojem se ostvaruje suodnos čovjeka i Boga po otajstvu spasenja u Kristu. Da bi radosna vijest mogla biti priopćena, teologija pomaže da ona susretne ljudsku kulturu i postane njezinim sastavnim dijelom«.

»Katolička Crkva utjelovljena je u svakom narodu i izdala bi svoje poslanje kad ne bi sudjelovala u patnjama naroda u kojem živi i djeluje i to je razlog zašto biskupske konferencije u Hrvatskoj i BiH, kao i Islamska zajednica, sudjeluju u komemoraciji na Bleiburgu, a ne nekakvo izmišljeno i kukavički podmetnuto sudjelovanje u »političko-nacionalnom ritualu«., sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Pogažena istina«, o odluci privremenoga upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt da ove godine uskrati dopuštenje za pontifikalnu misu u svibnju na Bleiburgu, koja je izazvala iznimno veliku pozornost hrvatske javnosti, pri čemu je izneseno mnoštvo potpuno suprotstavljenih mišljenja i stajališta.

»Identitet Hrvata i vrijednosti na velikoj su povijesnoj kušnji«, naslovljen je središnji intervju s dr. Josipom Balobanom, profesorom pastoralne teologije s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, o rezultatima istraživanja o vrijednostima u Hrvatskoj. Više zaključaka pozivaju na promišljanje, među kojima vrijedi spomenuti i uzroke pada povjerenja u Crkvu, što, prema dr. Balobanu »ovisi o svima nama, odnosno o svjedočanstvu kršćanskoga života 24 sata, i to na osobnoj, bračno-obiteljskoj i crkvenoj, a posebno na društvenoj razini. Na takav način stvari se jasno kristaliziraju i odgovornost se ne prebacuje samo na ‘one druge’«.

»Čovjek ne može živjeti bez ljubavi« naslov je teksta Krešimira Cerovca o 40. obljetnici prve u nizu od 14 enciklika pape sv. Ivana Pavla: »Redemptor hominis« (Otkupitelj čovjeka).«

»Zapažanja« Đurđice Ivanišević Lieb u novom broju Glasa Koncila, naslovljena: »Čovjek mora težiti plemenitomu cilju«, u nizu zanimljivih i aktualnih tema piše i o Ivici Kosteliću, koji je prvi put javno i opširno svjedočio svoju vjeru na korizmenoj tribini kod zagrebačkih dominikanaca na Pepelnicu.

Književna analiza biblijskih tekstova o kušnji kao korizmeni poticaj, naslovljena je: »Nada na dnu poraza, u kojoj dr. Dean Slavić ističe: »Jobov je poraz koristan«!

Marija Mraz, predsjednica udruge osoba s invaliditetom »Bolje sutra« iz Koprivnice u tekstu »Promijenili lice grada« predstavlja aktivnosti udruge i njezinih volontera.

Peti nastavak nizanke o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu donosi popis 16-ero poginule djece na dubrovačkome području s fotografijama njih 14. Pored toga, prema riječima Marije Lukšić, predsjednice Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Dubrovačko-neretvanske županije, 35 djece je ranjeno, a troje djece izgubilo je svoje roditelje.

»Prometno ‘desničarenje’ slavonskoga Beča!« naslov je reportaže iz župe Preobraženja Gospodnjega u Bučju kod Pleternice u Požeškoj biskupiji.