Glas Koncila br. 12/2024.

HRVATSKA IMA NOVOGA ČASNOGA SLUGU BOŽJEGA
Papa Franjo priznao je herojske krjeposti sluge Božjega Hrvata fra Ante Tomičića, brata laika iz Reda manje braće kapucina
KOMENTAR: PREDIZBORNA IZNENAĐENJA
Nečastivi među zastupnicima?
INTERVJU: PJESNIK DRAGO ČONDRIĆ
Svatko Krista izdaje i sudi kada god guši glas savjesti
ČITATELJEVA DVOJBA
Je li grijeh preuzeti film s interneta?
OBRNUTI INTERVJU
Razgovor zabranjenih ljudi
UDARAC ANTROPOLOŠKOJ REVOLUCIJI U EUROPI
Irci su premoćno odbili ustavne promjene
STRANI RADNICI I KAKO IH PRIHVAĆATI
Dovođenje stranih radnika ne smije se prepuštati divljemu tržištu nesavjesnih posrednika
NEKE NOVE TRŽNICE
Tako mladi, a tako poduzetni
FRANCUSKI KANDIDAT ZA OSKARA
Od kulinarstva do ljubavi
ŠESTINSKI ŽUPLJANIN JURICA ŠOBAR IMA POLUSTOLJETNI »STAŽ« U PJEVANJU MUKE GOSPODNJE
»Pjevanje Muke iz godine u godinu doživljavam na drugačiji način«
KOGA ANĐELI ČUVAJU?
Zaštitnici najmanjih, spori učitelj i dominikanska poduzetnica
POUKE MEĐUNARODNOGA ISTRAŽIVANJA
Mladi katolici osjetljiviji su na goruće društvene probleme od svojih vršnjaka
DREVNI PUT ZA SUVREMENE BOGOTRAŽITELJE
Hrvatskim dionicama »milijunske« staze sv. Jakova godišnje prođe 5000 tisuća ljudi

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 24. ožujka. Broj se otvara prigodnom fotografijom i tekstom uz Cvjetnicu.

Osim što podsjeća na pobjedonosni Kristov ulazak u Jeruzalem, slavlje Cvjetnice priziva i Muku Gospodnju. Uz maslinove grančice te nedjelje vjernici su zagledani i u Kristovu patnju i muku, a upravo u toj slici rađa se misao da patnja koja je prihvaćena iz ljubavi donosi plod.

Ovotjedni komentar glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić piše o nečastivom u kampanji ističući tri zabrinjavajuća i rijetko viđena fenomena koji prate kampanju za izbore za Hrvatski sabor. »Očito je u mnogih na djelu neki oblik ‘kumljenja’ sa sotonskim djelovanjem koje je uvijek prisutno kad se gazi čovjekovo dostojanstvo, kad se ugrožava opće dobro i kad se zbog prolaznih interesa izdaje vlastiti narod«, piše urednik Stanić.

Čudesnost Cvjetnice, tvrdoća Velikoga četvrtka, tišina Velikoga petka, plamen Velike subote – obrisi su to poetike otajstava Velikoga tjedna koju u središnjem intervjuu tumači pjesnički velikan Drago Čondrić. Nagrađivani književnik biblijskoga nadahnuća i epskoga zamaha uz pasionske je poučke pjesništva prigodom Svjetskoga dana poezije otkrio i zašto se iz knjige u knjigu vraća – brdu križa. »Golgota je i brdo čijim obronkom zajedno s Kristom vučemo križ na kojem ćemo se razapeti da bismo se spasili. Jer Kristu se možemo suobličiti samo razapinjući svoju nutrinu i svoj ego«, rekao je među ostalim sugovornik.

Šestinski župljanin Jurica Šobar ima polustoljetni »staž« u pjevanju Muke Gospodnje. Angažirani vjernik iz župe sv. Mirka, osim što svjedoči kako proživljava i doživljava pjevanje Muke, govori i o drugim blagoslovima u svojem životu – 49 godina braka i šestero danas odrasle djece koja su se u njemu rodila.

Ožujak je na više načina bio praćen temom koja je polako premrežila Zapad, u kojoj glavnu ulogu igraju pojmovi spol, rod i rodni identitet. Početkom mjeseca papa Franjo pozvao je na provedbu istraživanja o rodnoj ideologiji kao »strašnoj ideologiji našega vremena koja ukida različitosti«. Nužno je stoga promisliti o činjenicama i porukama koje se kovitlaju oko pojmova »rod« i »trans«, o njihovim premisama i posljedicama. S tim se povodom cjelokupno ožujsko izdanje magazina Prilika, koji dolazi uz novi broj Glasa Koncila, kao svojevrsni »vodič« za snalaženje pred takvim opasnostima, bavi transrodnom ideologijom.