Glas Koncila br. 13/2023.

ULAZIMO U VELIKI TJEDAN
INTERVJU: PASTORALNI TEOLOG DR. STANISLAV ŠOTA
POVODOM KONFERENCIJE KATOLIČKIH PODUZETNICA
KOMENTAR
AMERIČKI BISKUPI BESKOMPROMISNI
»Promjena spola nije moralno opravdana«
PAPA FRANJO PRIMIO SUDIONIKE PLENARNOGA ZASJEDANJA KOMISIJE BISKUPSKIH KONFERENCIJA EU-A (COMECE)
Europsko gradilište mira treba i arhitekte i zanatlije
U 13 GRADOVA PRIREĐENO ŠEZDESETAK PROGRAMA 32. SVEČANOSTI PASIONSKE BAŠTINE
Što se nazire s vrha pasionskoga zdanja
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MLADI MLADIMA
POVIJESNI FELJTON
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA IZ ŽUPE SV. AUGUSTINA U VELIKOJ

Nedjelja muke Gospodnje, za koju je pripremljen novi broj Glasa Koncila, otvara vrata u Veliki tjedan. Promišljanjem o »ludosti križa« i fotografijom s glazbeno-scenskoga prikaza Isusove muke u župi sv. Petra Apostola u Ivanić Gradu otvara se naslovnica novoga broja.

Ususret svetomu trodnevlju stranice Glasa Koncila progovaraju da je u općeljudskom smislu križ svaka patnja i bol, svako ograničenje utkano u život. Suvremeni svijet zatvara oči pred smislom patnje. No, iako »ludost križa« zbunjuje, vodi i do slobode.

U jeku zabrinutosti koja se diljem svijeta među vjernicima širi u kontekstu jačanja suvremenih »ideoloških kolonizacija« glavni urednik Glasa Koncila piše komentar o velikom svjetlu sa sjevera – pismu skandinavskih biskupa koji su se oduprli napasti da u svemu slijede tamošnje glavne struje. »U poruci koja se s rijetko viđenom nježnošću suočava s velikim ranama povezanim s relativiziranjima spolnoga morala, koji danas uključuje i promicanje istospolnih zajednica, promjene spola, proglašavanje kršćanskoga nauka o braku zastarjelim – što sve vodi i do demografskih zima – biskupi su izrekli vjersku istinu, a ostali su u ljubavi«, piše među ostalim urednik Stanić.

»Pastoralno obraćenje najprije znači supstancijalno obraćenje ljudi koji rade u strukturama. Ono uključuje srce prožeto sustavnim, svakodnevnim žarom, zanosom i svetim nemirom u pastoralnom i katehetskom djelovanju«, rekao je dr. Stanislav Šota u središnjem intervjuu pojašnjavajući do kojih zaokreta treba doći u župnom pastoralu da bi on bio živ u punom smislu te riječi. Autor novoobjavljene knjige »Kultura susreta u pastoralnom djelovanju« uz govor o krizi pastorala, kako ju je nazvao, »kronično umorne« Crkve u Hrvata, dotaknuo se i življenja kulture susreta u vremenu bojazni od zlostavljanja maloljetnika.

Desetak minuta vožnje od Požege, podno Papuka, živi slavonsko mjesto Velika i njegova župa sv. Augustina. Brojke – odnos rođenih i umrlih, iseljavanje i druge statistike – ne mogu oslikati u cijelosti pravu stvarnost Velike. Nakon jednu korizmenu nedjelju među veličkim vjernicima, iz požeškoga kraja Glas Koncila nije otišao s okusom gorčine. Dapače, vidjelo se kako u praksi djeluje promišljanje glasovitoga svetca iz 4. stoljeća: »Vremena, to smo mi!«

U 2126 stihova svoje »Judite« Marko je Marulić upisao i dilemu s kojom kršćane suočava Cvjetnica: Ima li se smisla truditi oko dobrih djela ako ionako u konačnici ništa ne možemo spasiti? O Marulićevom djelu i njegovom kršćanskom habitusu progovara dr. Ružica Pšihistal, autorica knjige »Studije o Marulićevoj ‘Juditi’«.

Prva konferencija hrvatskih katoličkih poduzetnica koja je krajem ožujka održana kod franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu po mnogočemu se ispostavila pravim fenomenom. Poslovna žena i pred društvo, ali i pred Crkvu stavlja brojna pitanja na koja se odgovori rijetko mogu čuti. Ugrožava li poduzetništvo majčinstvo i brak? Može li ono riješiti ekonomsku krizu? I zašto je u radu za »najveću korporaciju na svijetu« bilanca uvijek pozitivna? Na sve to spremno su za Glas Koncila odgovorile poduzetničke sugovornice i organizatorice konferencije Andrea Oroš i Daniela Drčec.