Glas Koncila br. 16/2022.

Uskrs 2022.

INTERVJU: LJVIVSKI RIMOKATOLIČKI NADBISKUP MIECZYSŁAW MOKRZYCKI GOVORI O RATU I USKRSU
VATIKAN
Crkva sada iščekuje uskrsnuće ranjenoga zajedništva
USKRSNA POŠILJKA CARITASA
Nastavak solidarnosti Hrvata s ukrajinskim narodom
KOMENTAR
NAŠI RAZGOVORI
PAZIN
Akademija u čast lika i djela mons. Bože Milanovića
TEOLOŠKA MEDITACIJA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
PRIMJERI MEDIJSKIH URADAKA KOJI SE GODINAMA OBJAVLJUJU DALEKO SU OD POVIJESNE ISTINE
OBITELJ I MEDIJI
NOVI BISKUP
Mons. Milan Zgrablić – novi zadarski nadbiskup koadjutor

Četiri umjetničke slike Jamesa Tissota s motivima uskrsloga Gospodina otvaraju novi uskrsni broj Glasa Koncila. Uz 16 stranica uskrsnoga priloga koji donosi brojne teme nadahnute uskrsnućem te poruke hrvatskih (nad)biskupa, redoviti dio novina ispunjen je s još 32 stranice vijesti, izvještaja, zanimljivih rubrika… Svojevrsni nastavak naslovne stranice jest teološka meditacija koja je ispisana na jednu od slika, onu susreta Isusa Uskrsnuloga s Marijom Magdalenom.

U intervjuu je Glas Koncila ugostio rimokatoličkoga metropolita i nadbiskupa iz Lavova Mieczysława Mokrzyckoga koji govoreći o ratu i Uskrsu poručuje: »Nadamo se uskrsnuću naše zemlje« te ističe da Uskrs podsjeća da naša prava domovina nije ovdje. Ta nada, kaže nadbiskup Mokrzycki, omogućuje čovjeku da i u najgorim iskustvima vidi Božju prisutnost. Stoga, slavili ga za punim stolom ili u podzemnim skloništima, Uskrs nas poziva da na svemu zahvalimo Gospodinu, kaže ukrajinski nadbiskup i sugovornik Glasa Koncila.

Još jedna Ukrajinka govori za uskrsni broj GK-a: riječ je o supruzi grkokatoličkoga svećenika Nataliji Vulehin koja je izbjegla iz grada Brodija te se privremeno nastanila u Selinama kod Zadra koja opisuje bogate uskrsnu tradiciju grkokatolika u Ukrajini.

Kako se slavi Uskrs iza rešetaka otkriva svećenik Ivan Topolnjak koji govori o svojoj službi u remetinečkom zatvoru, za Glas Koncila govori i 11 izvođača (među kojima su Toni Cetinski, Petar Buljan, Alan Hržica, franjevci Marin Karačić i Ivan Matić…) koji će nastupiti na koncertu »Progledaj srcem« te poručuju: »Uskrsnuli Krist može se preko glazbe objaviti i onima koji ga još nisu upoznali«. Studenti Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, pak, otkrivaju zašto im je Uskrs najdraži dio godine.

O okolnostima u kojima su ubijeni misionari u prošloj godini piše se u tekstu Uskrsni pobjednici – »Nisu mogli šutjeti, morali su svjedočiti za Krista«.

U uskrsnom prilogu još se može čitati o neobičnim običajima slavljenja Uskrsa, a istaknuti su oni u Firenci vezani uz »rasplamsana kola« koja pali mjesni nadbiskup, potom procesija s Filipina te uskrsni jahači iz Njemačke.  Mali leksikon slavljenja uskrsnoga otajstva, odnosno odgovori na pitanja kako slaviti Uskrs i dane nakon njega donose se na stranicama Glasa Koncila, a u promišljanju je pomogao liturgičar i pastoralac dr. Zvonko Pažin.

Buduća kroatistica i lingvistica Katarina Pofuk intenzivno se s animatorima u svojoj župi priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži. Zašto važnim smatra da se u susret uključe i – bake? – otkriva u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«.

U novom broju Glasa Koncila možete čitati i o obnovljena miomirisnoj uskrsni tradiciji ukrašavanja Trga sv. Petra cvijećem iz Nizozemske, kako su ošišani školarci podsjetili da je ljubav – domišljata te saznati na koliko je jezika cijela Biblija do sada prevedena.