Glas Koncila br. 30/2020.

INTERVJU: DR. JERKO VALKOVIĆ
NASTOJANJA EUROPSKOGA SAVEZA »LAUDATO SI’«
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZAGREB – KRK – DUBROVNIK
Novi raspored pastoralnih služba
VATIKANSKI NAPUTAK
Kako će izgledati župe budućnosti?
O KARIZMATSKIM POKRETU
SLAVLJE BAZILIJANKI
Stoljeće prisutnosti u Hrvatskoj
SREDNJOVJEKOVNI SAMOSTAN
Kako je živjela slavonska opatija brata Iana?
REPORTAŽA: KNIN

Fotografija molitve svećenika uz kosti 814 stradalnika iz jame Jazovka kod Sošica na Žumberku otvara novi 30. broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 26. srpnja s naslovom »Sada mogu ponovno dobiti mir«. Uz potresne fotografije ekshumiranih posmrtnih ostataka Glas Koncila donosi detaljne informacije o samom postupku iskapanja iz jame Jazovke, među kojima su i četiri redovnice, od kojih je za tri milosrdnice Kongregacija za kauze svetaca dala dopuštenje da se pokrene postupak proglašenja blaženima i svetima jer su izgubile život »in odium fidei« od komunističkoga režima u Jugoslaviji neposredno nakon Drugoga svjetskoga rata.

O ekshumaciji kostiju iz Jazovke pisao je u komentaru zamjenik glavnoga urednika Branimir Stanić naslovljenom »Prizorište suočavanja s istinom« te među ostalim istaknuo: »Sada se s pravom očekuju službeni odgovori na stara, ali i dalje aktualna pitanja: tko je, s imenom i prezimenom, i pod čijim vodstvom, odgovoran za počinjene zločine; koja je povezanost zločina i njegovih počinitelja sa 30-godišnjim odugovlačenjem ekshumacije; kako će se i kada utvrditi identitet žrtava; kada i gdje će biti dostojno pokopane… Riječ je o pitanjima praktične naravi na koja uz samo malo dobre volje mogu lako odgovoriti institucije demokratske zemlje kakva je proklamirano i Hrvatska.«

Sugovornik Glasa Koncila u intervjuu je pročelnik Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. Jerka Valkovića koji govori o medijima u korona-krizi te ističe kako se lažne informacije mogu širiti mnogo brže nego virus. »Nameće se pitanje mogu li mediji govoriti ili prikazivati svakodnevni život a da od osoba o kojima govore i koje se svakodnevno pojavljuju na ekranima ili naslovnicama novina ne stvaraju zvijezde ili superheroje. Kao da netko ne može biti relevantan samo zato što redovito obavlja svoju profesiju i ne ulazi u sfere heroja ili zvijezda.«

Kakvi su planovi novopokrenutoga Europskoga saveza Laudato si’ u Bruxellesu za Glas Koncila otkriva asistentica Slađana Lovrić te ističe kako je taj savez okupio crkvene organizacije i institucije s ciljem zagovaranja poruka Katoličke Crkve o cjelovitoj ekologiji vezanih za pitanja zaštite okoliša i pitanja socijalne pravde.

»Mladi mladima« posvećuju svoju stranicu pitanju mudrosti i životnim odlukama, dok povjesničar dr. Stanko Andrić govori o pothvatu otkrivanja života slavonskih srednjovjekovnih samostana.

Reportaža donosi vjerski život iz župe sv. Ante Padovanskoga u Kninu te se svjedoči da svjetlo vjere »kraljevskoga grada« ne gori samo u kolovozu.

Na inozemnim se stranicama piše o naputku o »pastoralnom obraćenju« župa Kongregacije za kler te se otkriva kako će izgledati župe budućnosti, kao i o priručniku o postupanju u slučaju zlostavljanja maloljetnih osoba.