Glas Koncila br. 20/2018.

INTERVJU: DR. VINICIJE LUPIS
DR. SENKA RENDULIĆ SLIVAR
JOSIPA BARTOVČAK
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
NAJMLAĐI BLAŽENIK
Mise uz rođendan bl. Bulešića
CRKVA U MEDIJIMA
(Ne)snalaženje u kriznim situacijama
MARIJA BISTRICA
Jača povezanost športa i Crkve
LURD
»Da ne budemo samo promatrači«
RIJEKA
Svetac i blaženik u istoj crkvi
OSVRTI
Istanbulska konvencija ne će spriječiti izumiranje
REPORTAŽA IZ PETROVACA

»Bleiburg je metafora mučenja, progona i pogibije silnoga mnoštva«, glavni je naslov novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom duhovske nedjelje 20. svibnja, posvećen zadušnici povodom 73. obljetnice najvećega stradanja hrvatskoga naroda. Detaljno se izvještava o euharistijskom slavlju koje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kao i popratnim događanjima u reporterskom izvještaju novinara Tomislava Vukovića i fotografa Bernarda Čovića.

»Političke elite« ostale bez maske, naslov je komentara glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića, uz prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. »Obje građanske inicijative samim postupkom prikupljanja pismenih potpora za raspisivanje referenduma još su jednom vrlo uspješno skinule maske s lica pripadnika »političkih elita« i velikoga dijela medija razotkrivši da im nije do stvarnoga slobodnoga čak ni očitovanja, a kamoli odlučivanja građana, da im nije nimalo važna demokracija ni stvarno opće dobro hrvatskoga društva«, piše među ostalim Miklenić.

Dr. Vinicije Lupis s Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« u intervjuu govori o prijeporima o Bokeljskoj mornarici. Novinar Tomislav Vuković upozorava da je hrvatsku medijsku i kulturnu javnost uzburkala činjenica da je Crna Gora samostalno podnijela nominaciju da se Bokeljska mornarica uvrsti u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine bez temeljne odrednice da je riječ o povijesno-kulturnoj baštini hrvatske manjine. »Dugo već upozoravam na nepostojanje jasne i učinkovite nacionalne strategije hrvatskih vlasti o Hrvatima i hrvatskoj baštini izvan granica Republike Hrvatske i sada se silno čudimo što se zbiva proces otuđivanja nacionalne baštine jedne hrvatske povijesne postrojbe – Bratovštine bokeljske mornarice«, napominje dr. Lupis.

Uz redovite izvještaje u Glasu Koncila, tematizirana je misa za glasovite vitezove i predstavnike monarhije, kao i okrugli stol na Hrvatskom katoličkom sveučilištu s temom »Crkva u hrvatskim medijima: sugovornik ili…?. A kakva bi trebala biti komunikacija između Crkve i politike, odgovara se u rubrici »Naši razgovori.« Darko Grden priredio je treći, završni dio teološkoga osvrta o apostolskoj pobudnici pape Franje »Gaudete et exultate – Radujte se i kličite«.

Reportaža iz grkokatoličke župe Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovcima, svjedočanstvo je snažne povezanosti nebeskih i »zemaljskih anđela«. Župa je, piše novinar Vuković, osnovana g. 1836. pod zaštitom sv. Ivana apostola i evanđelista, odvajanjem od 35 km udaljene grkokatoličke župe Preobraženja Gospodinova u Šidu, u današnjem vojvođanskom Srijemu. Gradnjom nove župne crkve 1893. župa mijenja ime u sadašnje.

Objavljen je i susret s fizijatricom i pjesnikinjom dr. Senkom Rendulić Slivar o prirodnim potencijalima u liječenju i zdravstvenom turizmu, na primjeru Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Lipiku. »Uvedimo u školama minutu tjedno iz svakoga predmeta za razmatranje prirodnoga bogatstva kraja, mjesta u kojem živimo. Nije li to dobar način sijanja sjemena vrjednovanja svojih prirodnih potencijala?«, pita se dr. Slivar.

Rubrika »Vjernici laici aktivni u Crkvi« ugostila je Josipu Bartovčak, zagrebačku glazbenicu, dirigenticu Nadbiskupijskoga zbora mladih i jedinu ženu u jazz-orkestru Oružanih snaga. Svjedoči o svojemu pastoralnomu doprinosu u zagrebačkoj župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Voltinom naselju.

Objavljena je i hrvatska gradišćanska duhovna jačka »Hodi k nam Duh Sveti« a među katoličkim oblikovateljima kulture prikazano je životno djelo Ante Oršanića.

S obronaka Medvednice Zdenko Galić tematizira Crkvu na otvorenom bl. Alojzija Stepinca i kalvariju u Mariji Bistrici.

Na posljednjoj stranici i fotogovor podsjeća na prikupljanje potpisa za referendum(e) od 13. do 27. svibnja, a objavljena je i nova karikatura Srećka Puntarića te enigmatski kutak uz svetkovinu Duhova.