Glas Koncila br. 22/2021.

INTERVJU S OLIVEROM MAKSANOM, UREDNIKOM TJEDNIKA »DIE TAGESPOST«
ZAREĐEN NOVI HVARSKI BISKUP MONS. RANKO VIDOVIĆ
»Kapetan trootočke biskupije« uz miris vrijeska i lavande preuzeo kormilo
KOMENTAR
ZAGREB
Blagoslov novih 1300 kvadrata Laudato TV-a
MEKSIKO
Četiri smjernice za »odgovorno razlučivanje« kod izbora u Meksiku
BRITANSKI DJEVIČANSKI OTOCI
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
NA TEOLOŠKOM DANU KBF-a U ZAGREBU O DOKUMENTU »ŠTO JE ČOVJEK?«
ZAPAŽANJA
ZAGREB
Kako odgovoriti na ugrožavanje prava na priziv savjesti
SUSRET
UZ SVETKOVINU PRESVETOGA TROJSTVA

»Miris vrijeska i lavande« nalazi se u naslovu glavnog izvještaja na naslovnici novoga broja Glasa Koncila, 22. u tekućoj godini s nadnevkom od nedjelje 30. svibnja, koji riječju i fotografijom vodi čitatelja u Hvar. U Hvaru je, naime, u subotu 22. svibnja zaređen 57. hvarski biskup mons. Ranko Vidović, novi »kapetan« te trootočke biskupije, kao što se također kaže u naslovu na naslovnici.

Sedmogodišnja »Akcijska platforma ‘Laudato si’«, koja je po želji pape Franje pokrenuta sa završetkom Godine »Laudato si’«, a cilj joj je uključiti sve razine Crkve u »brigu za ljude i Zemlju« nadahnula je redoviti komentar urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. Stanić zaključuje da je dobro što se i Crkva »popela na platformu«, jer je do sada ta riječ bila rezervirana »najviše za ‘zelene’ ekološke aktivističke pokrete, najčešće lijeve, liberalne i globalističke orijentacije«. U tom se kontekstu, primjerice, pita: »Kako objasniti da oni koji su do jučer plakali nad nekom životinjskom ili biljnom vrstom koja izumire danas bez grižnje savjesti mogu predlagati zakonske akte kojima bi se pobačaj živoga djeteta pod majčinim srcem učinio još dostupnijim, a liječnicima onemogućavalo postupanje u skladu s njihovom savješću koje uključuje i ‘ne’ nasilnomu prekidu trudnoće?«

Nedavni prosvjedni blagoslovi istospolnih parova u stotinjak njemačkih katoličkih crkava skrenuli su pozornost vjerničke, ali i šire društvene javnosti na ozračje koje vlada u Crkvi u Njemačkoj. Sugovornika za tu temu Glas Koncila je pronašao u Oliveru Maksanu, glavnom uredniku njemačkog katoličkog tjednika »Die Tagespost«. Sugovornik govori o njemačkom »Sinodskom putu«, o korijenima problema, omjeru snaga i perspektivama Crkve u Njemačkoj. Govoreći, primjerice, o Sinodskome putu, među ostalim kaže: »Vlada uvjerenje da će ono o čemu se sada raspravlja u Njemačkoj sutra naići na odobravanje u univerzalnoj Crkvi. Oni koji dijele takvo uvjerenje smatraju se avangardom u službi Crkve u svijetu. U tom se duhu ignoriraju kritike iz te iste Crkve u svijetu.«

Među događajima iz života Crkve u Hrvatskoj o kojima izvještava novi broj Glasa Koncila ističe se i početak Ignacijeve godine, koju su inicirali hrvatski isusovci u povodu 500. obljetnice obraćenja i 400. obljetnice kanonizacije njihovog utemeljitelja sv. Ignacija Lojolskog.

Tu su i vijesti iz Krka i Rijeke, gdje su crkvi vraćene matične knjige koje su bile oduzete u vrijeme komunističke Jugoslavije.

Šireg općeg dobra tiče se pak izvještaj s predstavljanja nove studije »Oprost i pomirenje u Hrvatskoj« u koje su bile uključene i dvije crkvene institucije. Izvještaj nosi intrigantni naslov: »Glavna oprijeka u Hrvatskoj nije relacija Hrvati – Srbi, nego Hrvati – Jugoslaveni«.

Kad je riječ o životu Crkve u svijetu, pozornost privlači izvještaj o novom načinu održavanja Biskupske sinode na razini univerzalne Crkve, koja će trajati dvije godine, a osim klasičnog završnog zasjedanja biskupa iz cijeloga svijeta 2023. godine u Vatikanu imat će svoju biskupijsku fazu, u koju će biti uključene sve biskupije diljem svijeta, te svoju kontinentalnu fazu.

Iz Kine je pak došao izvještaj o uhićenju biskupa, 10 svećenika i 13 bogoslova, a razlog je održavanje za vlasti ilegalnih tečajeva teologije u priručnome »sjemeništu« u jednoj tvornici.

Na »velika nadanja i velike strahove« u proljeće 1991., kad je prvi put održana svečana procesija od zagrebačke prvostolnice Kamenitih vrata s likom Zaštitnice Zagreba, podsjeća prilog na 5. stranici Glasa Koncila. Ujedno se podsjeća: »Dok se iz novih zagrebačkih političkih krugova najavljuje čak i uskrata liječničkoga priziva savjesti kod izvršavanja pobačaja, tim više na važnosti dobiva blagdan zaštite nerođenoga života koji Crkva slavi 31. svibnja kad i Zagreb svoju zaštitnicu – kada su se susrele dvije trudnice, Marija i Elizabeta.«

Umjesto uobičajene reportaže koja bi vodila čitatelja u jednu od župa, Glas Koncila je u novome broju objavio opširan prilog koji, u skladu s liturgijskom godinom, vodi u samo srce kršćanske vjere, koja Boga vidi kao Ljubav triju Osoba. Riječ je o otajstvu Presvetoga Trojstva. Ako se izuzme spominjanje sv. Patrika, koji je poganim Ircima tumačio trojstvo pomoću djeteline – jedna biljka, tri lista – prilog ne pristupa Trojstvu toliko s teološke strane, nego više promatra učinke otajstva na život Crkve, koji su očituju u imenima mjesta, patronatu župa, o likovnoj umjetnosti da se i ne govori. Ime Presvetoga Trojstva nosi i jedan katolički red…

Na stranici posvećenoj teološkom prilogu Glas Koncila donosi presjek ovogodišnjeg Teološkog dana – »Dies theologicus« – Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. U središtu razmatranja bila je biblijska antropologija, točnije dokument Papinske biblijske komisije »Što je čovjek«. »Dies« je pokazao da društvene i idejne promjene, poglavito sekularizacija, itekako predstavljaju izazov za suvremenu antropologiju uopće, posebno biblijski utemeljenu konstitutivnost spolova za ljudsko biće.

Jedno od antropoloških područja na kojima je suvremenost donijela nove osjetljivosti svakako je i odnos čovjeka i životinja. Brigom o životinjama kao dijelu čovjekove brige za svijet pozabavili su se mladi suradnici Glasa Koncila u rubrici »Mladi mladima«.

U novome broju Glasa Koncila gostuje i Snježana Kirinić Grubić, urednica s Hrvatskoga katoličkoga radija, koja je ove godine dobila nagradu »Svjetionik« za emisiju »Na valovima dobrote«. Sugovornica je ispričala je kako je došla na ideju i snimila nagrađenu emisiju.