Glas Koncila br. 22/2024.

PRVI SVJETSKI DAN DJECE S PAPOM FRANJOM
Kada se sva djeca budu mogla smijati zajedno, to će biti najljepši dan na svijetu
KOMENTAR: KRŠĆANSTVO U EUROPSKE AKTE?
TIJELOVSKE PROCESIJE – ISKAZIVANJE ŽIVE VJERE NA JAVNOM PROSTORU
INTERVJU: ANGLIKANSKI TEOLOG DR. MICHAEL FULLER
KRALJEVI SVETCI
PROBLEM BUDUĆNOSTI
DONESENE »NORME ZA POSTUPANJE U RAZLUČIVANJU NAVODNIH NADNARAVNIH FENOMENA«
ŽUPA I OBITELJ NOVOIMENOVANOGA POŽEŠKOGA BISKUPA IVE MARTINOVIĆA
A UMIROVLJENICI?
I UČENJE MOŽE BITI IGRA
POZNATO ZABOČKO IME DARKO FIKET
UZ DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE
ISTRAŽIVANJE MLADIH HRVARTSKIH VJERNICA
KOLIKO ANĐELI IMAJU LICA?
USUSRET DANIMA SV. MARAVILLAS OD ISUSA U HRVATSKOJ 1. I 2. LIPNJA PRISTIŽU SVJEDOČANSTVA O USLIŠANJIMA
»Svaki dan zahvaljujem divnoj svetici Maravillas od Isusa«

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 2. lipnja.

Broj se otvara fotografijom i izvještajem s prvoga Svjetskoga dana djece s papom Franjom, na kojemu su među 50-ak tisuća djece iz cijeloga svijeta sudjelovala i djeca iz Hrvatske.

U fokusu novoga broja je i svetkovina Tijelova koja aktualizira pitanje o očitovanju vjere u javnom prostoru. Zašto su nam potrebne tijelovske procesije te zašto neki vjernici ne doživljavaju Tijelovo kao »veliki blagdan« za Glas Koncila govori dr. Ante Mateljan, redoviti profesor dogmatske teologije KBF-a u Splitu.

Svećenik Anglikanske Crkve dr. Michael Fuller koji je nedavno održao gostujuće predavanje na zagrebačkom KBF-u u intervjuu za Glas Koncila govori o korijenima sukoba znanosti i religije te o dijalogu koji je moguće uspostaviti između teologije i prirodnih znanosti. »Radioaktivne čestice propadaju tijekom određenoga vremena, ‘žive poluživotom’, ali nije poznato koje točno propadnu i zbog čega. Tu bi se mogla uplesti Božja volja. Mislim da je to bio zanimljiv primjer dijaloga znanosti i religije, iako su ga neki kritizirali«, napomenuo je uz ostalo u razgovoru dr. Fuller.

Premda je rođen i kršten u Županji, Providnost je mjesto sretnih dana djetinjstva novoimenovanoga požeškoga biskupa Ive Martinovića smjestila s druge strane rijeke Save, u Tolisi. Ususret biskupskom ređenju ovotjedna reportaža putuje upravo u Tolisu. Župu kojom upravljaju franjevci resi velebna crkva, znana i kao »posavska katedrala«, te samostan opremljen glasovitom knjižnicom. Uz franjevačku otvorenost, uvelike su to bili činitelji koji su djetinjstvo mons. Martinovića odredili i kao duhovno plodno. U župi su rođena brojna duhovna zvanja.

Svoje svjedočanstvo u rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi iznosi Darko Fiket iz Zaboka kojemu su davali samo 24 sata života, a više je od 40 godina aktivan u župi, kao vatrogasac, novinar, glazbenik, kao član Matice hrvatske…

Kakvu ljepotu vjernici očekuju od sakralnoga prostora istražile su tri mlade i društveno angažirane vjernice koje su za Glas Koncila rado razjasnile poticaje i ciljeve istraživanja te se osvrnule na zanimljive rezultate svojega istraživanja stavova vjernika laika o važnosti lijepoga u crkvenom prostoru.