Glas Koncila br. 23/2018.

INTERVJU: DR. O. ROBERT NIEHOFF
KAMENITA VRATA
Nada u skoro Stepinčevo proglašenje svetim
NOVA PRILIKA
U Hrvatskoj stasao novi naraštaj svjetskih katoličkih liječnika
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PASTORALNA SLUŽBA
Imenovan apostolski vizitator za Međugorje
SMJERNICE VATIKANA
Poziv na »glasovanje novčanikom«
TOKSIČNOST PREDMETA
Unatoč kontrolama, potreban oprez
NAŠI RAZGOVORI
OSJEČKI SIMPOZIJ
Socijalni radnici – »evanđeoski djelatnici«
REPORTAŽA: IVANIĆ-GRAD

Drugi lipanjski broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila otvara izvještaj o hrvatskom domaćinstvu 25. svjetskomu kongresu katoličkih liječnika koji je na četiri dana okupio vrhunske znanstvenike i liječnike katolike iz cijeloga svijeta, a s kojega je poslana poruka: »Planiranje obitelji pomoću kontracepcije pridonijelo je starenju Europe«. Uz tekst i fotografiju na naslovnici Glasa Koncila, u magazinu »Prilika« donosi se opširna reportaža o kongresu na kojem je izabrano i novo vodstvo.

Komentar na dvotjedno prikupljanje potpisa za iniciranje narodnih referenduma daje glavni urednik mons. Ivan Miklenić ističući da se već sada može se reći da je među hrvatskim građanima sve više onih koji se oslobađaju i utjecaja glavne struje javnoga mnijenja što je nameće službena politika ili što je nameću mediji te pokazuju građansku i vjerničku svijest da moraju dati svoj osobni doprinos boljitku u hrvatskom društvu. »Nečuveno je da se bilo koja civilizirana građanska inicijativa, koja samo želi pružiti drugima priliku da se izjasne za ili protiv, prikazuje nedemokratskom. To je nečuvena politička i ideološka deformacija u kojoj pojam demokracija označava samo prašinu u oči neupućenoj raji, kao što je to bilo u jugoslavenskom komunističkom poretku u kojem je vladala najveća takva demokracija na svijetu«, napisao je urednik Miklenić.

Na kraju nastavne godine u hrvatskim školama i na fakultetima iskustvo američkoga katoličkoga sveučilišta »John Carrol« u Clevelandu u saveznoj državi Ohio u intervju na stranicama Glasa Koncila predstavlja njegov nekadašnji rektor isusovac dr. o. Robert Niehoff koji je pokušao dati odgovor na pitanje: Zašto su katolička sveučilišta u prošlosti bila »katoličkija«?

Drugi nastavak prikaza dokumenta »Gospodarska i financijska pitanja« dvaju dikasterija Svete Stolice osvrće se na potrebu regulacije tržišta, ali i prijedlog da banke uz upravne odbore osnuju i etičke odbore kako bi na primjeren način podupirale realnu ekonomiju. »Tržišta žive zahvaljujući potražnji i ponudi dobara: glede toga, svatko od nas može presudno utjecati barem na oblikovanje potražnje. To je odabir kojim se često nesvjesno odlučujemo za dobra čija se proizvodnja možda ostvaruje u lancima u kojim je normalno kršenje najosnovnijih ljudskih prava. Netko je glede toga govorio o ‘glasovanju novčanikom’«, stoji među ostalim u dokumentu.

Poznato je da je tržišni razvoj pridonio spoznajama o potencijalno toksičnim tvarima koje mogu imati štetan utjecaj na zdravlje čovjeka nisu prisutne samo u hrani, nego i u vodi, zraku, okolišu i predmetima opće uporabe. O toj temu govori dr. Lidija Barušić iz Zavoda za javno zdravstvo koja ističe da je unatoč kontrolama potreban oprez.

Reportaža u novom broju Glasa Koncila predstavlja župu Sisačke biskupije – sv. Petra u Ivanić-Gradu kao vrelo vjere pokraj naftalana u kojoj su mladi najdragocjeniji izvor uz Lonju. Mladi se na svojim stranicama bave temom provođenja vremena između završetka studija i pronalaska zaposlenja, a u rubrici Katolički oblikovatelji kulture predstavljen je Ilija Ujević.

Na stranicama Glasa Koncila donosi se izvještaj sa zagrebačke proslave Majke Božje od Kamenitih vrata, proslave zaštitnika grada Siska i biskupije, vijest iz Maclja o spomenmisi za žrtve komunističkoga zločina, kao i druge vijesti i izvještaji iz hrvatskih (nad)biskupijskih središta. Među inozemnim se vijestima posebno ističe ona o papinom imenovanju nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje.