Glas Koncila br. 23/2022.

INTERVJU: KNJIŽEVNIK DAVOR VELNIĆ
PROSLAVLJENA MAJKA BOŽJA OD KAMENITIH VRATA I DAN GRADA ZAGREBA
»Neka nam Bogorodica pomogne otvoriti vrata svoga života Kristu«
VIJEST O KARDINALATU PRIMIO NA SLJEMENU
»Hrvatsku uvijek nositi u svom srcu«
KOMENTAR
ZAGREB
Liječnik ne smije biti diskriminiran zbog poziva na priziv savjesti
BETLEHEM
Početak radova na »kutku Hrvatske u Svetoj Zemlji«
LADUČ
Pokopani posmrtni ostatci 133 poslijeratnih žrtava
MLADI MLADIMA
MUČENIŠTVO DVANAEST KARTUZIJANACA U KARTUZIJI DUHA SVETOGA U FARNETU
TEOLOŠKI OSVRT
ZAGREB
O ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama za Hrvatsku i svijet
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
REPORTAŽA IZ PRIMOŠTENA

Trenutak proslave nebeske Zaštitnice Grada Zagreba nalazi se na naslovnoj fotografiji novoga broja Glasa Koncila, 23. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 5. lipnja: čudotvorna slika Majke Božje od Kamenitih Vrata na početku procesije ispred potresom ranjene zagrebačke katedrale, predvoditelj slavlja pročelnik Kongregacije za kler južnokorejski nadbiskup, netom imenovani kardinal Lazarus You Heung-sik i domaći nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Srž poruke nadbiskupa Youa Glas Koncila je prepoznao u riječima kojima je naslovio izvještaj o misi ispred prvostolnice i procesiji do Kamenitih Vrata: »Neka nam Bogorodica pomogne otvoriti vrata svoga života Kristu«.

U poruci novoimenovanoga korejskoga kardinala u propovijedi na zagrebačkome slavlju nadahnuće je našao u svojemu komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. Unatoč »intenziteta ignoriranja, pa i miniranja vjerskoga života u hrvatskom javnom prostoru«, koji je ilustrirao činjenicom da »nitko od najužega vodstva grada slavljenika nije ni izravno podupro ni osobno sudjelovao u vjerničkoj proslavi«, narod okupljen ispred prvostolnice prepoznao je da »u prolaznosti života umije prepoznati istinsku snagu na koju se može osloniti, sada i u budućnosti«, kaže među ostalim Stanić. Hrvatskoj je u vremenima koja su i inače teška potrebna »dobra žurba« – kaže urednik – žurba kojom Marija potiče vjernike – kako je rekao novoimenovani kardinal You – »da bi bili srušeni zidovi sebičnosti i zla«.

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se onaj o misnome slavlju koje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio u Zagrebu u povodu Dana državnosti, kao i onaj iz župe sv. Ivana XXIII. u kojoj je kardinal Bozanić zaredio 19 novih svećenika, osam za Crkvu zagrebačku te 11 pripadnika redovničkih zajednica.

Na stranici Glasa Koncila našao se i izvještaj o prvom susretu svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije s njihovim novim nadbiskupom Draženom Kutlešom. U Križevcima je, u okviru Dana hrvatskih svetaca i blaženika, predstavljena nova znanstvena knjiga o hrvatskome svecu, »Sveti Marko Križevčanin – Život i djelo«. Pozornost privlači i izvještaj o ukopu ostataka 133 poslijeratnih žrtava u Laduču pokraj Zaprešića. Žrtve su prije dvije godine ekshumirane na lokaciji Prudnice, a likvidirali su ih pripadnici srpske divizije Jugoslavenske vojske, najvjerojatnije 13. svibnja 1945. godine.

Zacijelo će malo koga tko se imalo zanima za književnost ravnodušnim ostaviti intervju s riječkim književnikom i publicistom Davorom Velnićem, koji govori o djelu Miroslava Krleže, moralnoj odgovornosti umjetnika i nasljeđu komunističkoga ateizma. Polemično, s argumentima – tako bi se mogao opisati razgovor u kojemu sugovornik za Krležu među ostalim kaže: »Živio je u svojoj okorjelosti, sam sa sobom, a da se nikad nije upitao treba li se iskupiti svojemu narodu jer je prešutio grozne stvari i u toj šutnji o hrvatskom križnom putu nosi neoprostiv dio krivice.«

»Biser na vodi«, Primošten, i vjerničku zajednicu koja u njemu živi čitatelj može upoznati u novoj reportaži Glasa Koncila, a mladi su suradnici za svoje vršnjake priredili niz priloga putem kojih im žele približiti svetkovinu Duhova.

Što se u proteklim tjednima točno dogodilo između Srpske pravoslavne Crkve i makedonskoga pravoslavlja koje je do nedavno praktički bilo u šizmi s čitavim pravoslavnim svijetom. Na to pitanje pokušava odgovoriti teološki prilog u novome broju Glasa Koncila, pojašnjavajući također i neke od pojmova kao što su autokefalnost i kanonski teritorij u pravoslavnom viđenju jedinstva Kristove Crkve.

Dana 1. rujna 1944. godine u talijanskom mjestu Farneti u Toscani dogodio se neviđeni zločin. Njemački su okupatori ubili 12 redovnika kartuzijanaca i pedesetak osoba koje su redovnici skrivali, Židova i nepoćudnih Talijana. Prilog o tom događaju također se nalazi u novome broju Glasa Koncila.