Glas Koncila br. 24/2020.

INTERVJU: DR. LASZLO HORVATH
ZASJEDALI HRVATSKI BISKUPI
Doba posvješćivanja granice čovjekovih moći i snage
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
NOVI VATIKANSKI ZAKON
Za više transparentnosti i uštede
PAKISTANSKI KRŠĆANI
PISMO RODITELJIMA ŠKOLARACA
Vjeronauk otkriva dublji životni smisao
GLOBALNI PROMAŠAJ
MREŽAR MEIĆ SIDIĆ
REPORTAŽA: ŽUPA DRAŽ

Izvještaj i fotografija s obilježavanja 75. obljetnice maceljske tragedije misom i križnim putem – otvara drugi lipanjski, a 24. broj u tekućoj godini, katoličkoga tjednika Glasa Koncila s naslovom »Tek nad grobovima mrtvih moguće je pomirenje živih« – porukom iz homilije zagrebačkoga pomoćnoga biskupa mons. Mije Gorskoga.

Komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića pod naslovom »Izborni poučak«, među ostalim, donosi: »Posljednji predsjednički izbori i dosadašnje obnašanje predsjedničkoga mandata pokazali su da se birači na izborima ne bi smjeli voditi tek željom za osvetom, željom za kažnjavanjem onih koji ne izvršavaju svoja obećanja i ne služe dovoljno stvarnim hrvatskim ciljevima i interesima, nego da bi trebali odgovorno tražiti dublju motivaciju za davanje svoga glasa.«

O mađarskoj nacionalnoj manjini, njezinoj povijesti, problemima i očekivanjima u Glasu Koncila objavljen je intervju s dr. Laszlom Horvathom, jednim od istaknutih članova Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, neumornoga istraživača povijesti i kulturne baštine Mađara u Hrvatskoj koji je istaknuo da su i Mađari sudjelovali u obrani Hrvatske.

Da je europska zapadna politika pod utjecajem liberalnih ideja dala doprinos potiskivanju religije iz javnoga života piše u svojem promišljanju dr. fra Luka Marković koji ističe da »liberalizam nema odgovor na društvenu krizu« te da je »priča liberalne ideologije o pravednom svijetu globalni promašaj«.

Među zemljama u kojima kršćani nemaju sigurnost i gdje su im ugroženi životi jest i Pakistan, južnoazijska zemlja u kojoj je tijekom korona krize kršćanima bila uskraćena pomoć. Na to su upozorile dvije međunarodne udruge, a o tome kako su kršćani »prisiljeni trgovati religijom u zamjenu za hranu« piše se detaljno u prilogu objavljenom na stranicama Glasa Koncila.

U rubrici »Susret« o tradicionalnom obrtu izrade i krpanja ribarskih mreža govori otočanin iz Jezera na Murteru Svemir Meić Sidić, dok reportaža na duplerici ovoga puta donosi pregled pastoralnoga života u baranjskoj župi sv. Barbare u Dražu.

U rubrici »Mladi mladima« govori se o djeci i mladima u povodu Međunarodnoga dana nevine djece žrtava agresije i Svjetski dan borbe protiv dječjega rada, u »Propisi-pravo-pravda« piše se o nacionalnoj mirovini, »Prigovor znanosti« tematizira kako je suprotno znanstveno mišljenje onome koje prevladava u javnosti o koronavirusu bilo nemoguće čuti. »Uvod u duhovni život« piše o Kristu kao modelu duhovnoga praćenja, a u »Katoličkim oblikovateljima kulture« predstavlja se pokretač dramske književnosti bačkih Hrvata Ivan Petreš. Meditaciju o sv. Jeronimu potpisuje Ivan Bodrožić.

Drugi nastavak nove rubrike »Svježe iz konzerve« potpisuje V. Dunižarić, a Glas Koncila donosi i serijal o ranjenim crkvama Zagrebačke nadbiskupije u kojima prikazuje razmjere štete nastale u potresu u ožujku, a u ovom broju govori se o crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu.

Tu su i vijesti o 60. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, pismo kardinala Josipa Bozanića roditeljima školaraca, izvještaji iz Krka i Siska s proslave zaštitnika biskupije sv. Kvirina te vijest s 53. vozočašća na Trški vrh.