Glas Koncila br. 27/2022.

Intervju: Moralni teolog Tonči Matulić
Reportaža
Komentar
U fokusu
Biskupsko ređenje zadarskoga nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića
U FOKUSU
Završio X. Svjetski susret obitelji
Papa Franjo obiteljima: »Budite sjeme bratskijega svijeta! Budite gostoljubivo lice Crkve!«
Aktualno
Hrvatsko katoličko sveučilište već počelo pripremati ukrajinske studente na oporavak
NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA
PRIGOVOR ZNANOSTI
Zagreb
Katolički muškarci prvi put uživo na konferenciji »Budi muškarac«
AKTUALNO
Zločini komunizma: zašto se još uvijek šuti?

Nakon 32. godine zadarski su vjernički puk i katedrala sv. Stošije doživjeli biskupsko ređenje nadbiskupa koadjutora. Naslovnom fotografijom koja prikazuje mons. Milana Zgrablića koji kao nadbiskup koadjutor po prvi puta na izlasku iz prvostolnice blagoslivlja vjernike, kao i početkom opširnoga izvještaja s ređenja, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 27. u 2022. godini, s nadnevkom od nedjelje 3. srpnja. »Neka naša bratska sloga bude izvor blagoslova i ponos dragomu narodu!« Tim je riječima novozaređenoga nadbiskupa Glas Koncila naslovio svoj izvještaj.

»Moralni preporod naroda što ga je Kuharić sanjao i prizivao zahtijeva bezuvjetno odricanje od zla i zločina kako bi se otvorio put oprostu i pomirenju«, rekao je poznati hrvatski moralni teolog i bioetičar dr. Tonči Matulić, koji je ovoga puta dao intervju Glasa Koncila poglavito kao predsjednik Programskoga odbora simpozija u povodu 20. godišnjice smrti zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Već u odgovoru na prvo pitanje dr. Matulić govori o kardinalu Kuhariću kao o »svijetlome liku« u prijelomnom trenutku hrvatske povijesti, na prijelazu iz totalitarnog komunističkog sustava u državnu slobodu i neovisnost, prijelazu koji je bio praćen krvavim Domovinskim ratom. No kao moralni teolog, sugovornik je najviše govorio o moralnom naučavanju kardinala Kuharića, a iz tog je dijela intervjua uredništvo Glasa Koncila izvuklo i naslov: »Kardinal Kuharić više je puta tražio zabranu pobačaja«.

A upravo je pobačaj, odnosno borba za život, snažno prisutna u novome broju Glasa Koncila. Tjednik donosi izvještaj u povijesnoj odluci američkoga Vrhovnoga suda kojom je ukinuta presuda poznata pod imenom »Roe v. Wade« kojom je preskočena uobičajena zakonodavna demokratska procedura te je američkim saveznim državama preko noći nametnuta liberalna pobačajna praksa.

No događaj je kao sudbinski važan za svako društvo pa tako i za hrvatsko ocijenio i Branimir Stanić, urednik Glasa Koncila te mu je posvetio svoj komentar. Uz hod za život, molitve pred bolnicama i »tako snažnu laičku inicijativu« koja istupa za život, »samo je pitanje vremena kada će se u tom smislu dogoditi promjena zakona koja će i u Hrvatskoj početi dodatno štititi život«. Američki je Vrhovni sud donio presudu »autonomno«, unatoč velikom političkom i društvenom pritisku, kaže Stanić. I zaključuje: »Ima li takve hrabrosti među hrvatskim ustavnim sudcima?«

Kad je riječ o zaštiti života, velik je prostor Glas Koncila posvetio i riječkom hodu za život, istaknuvši u naslovu poruku povorke: »Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života«.

U nizu izvještajnih tekstova ističe se vijest o misnome slavlju koje je u povodu tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice održano u bazilici Svete Marije Velike u Rimu.

Tu je i izvještaj o početku ljetne škole za studente nekoliko europskih katoličkih sveučilišta, uključujući i 20 studenata s Ukrajinskoga katoličkoga sveučilišta. Ljetna škola traje dva tjedna, jedna od suorganizatora je Hrvatsko katoličko sveučilište, a tema škole, pod rječitim naslovom »Vježbanje otpornosti. Priprema za oporavak«, jest rat u Ukrajini i njegove posljedice po budućnost.

Glas Koncila donosi i opširni izvještaj o znanstvenome skupu pod naslovom »Važnost europskoga sjećanja za europsku budućnost: Komunistički zločini«. Iz skupa na kojemu su govorili istaknuti povjesničari iskristaliziralo se pitanje za naslov izvještaja: »Ako se o žrtvama moralo šutjeti tijekom 45 godina, zašto se šuti u 30 godina demokracije.«

Među izvještajima o događajima iz života crkve u svijetu ističe se onaj o X. svjetskom susretu obitelji, koji je održan u Rimu i na kojemu je sudjelovala i 16-člana delegacija iz Hrvatske i BiH. Tu je i izvještaj o ubojstvu dvojice isusovaca u Meksiku.

U posljednjem lipanjskom tjednu dvorišta salezijanskih crkava, u kojima i inače ne manjka mladih i njihova veselja, postala su još glasnija. Diljem Lijepe Naše održavaju se, naime, oratoriji za djecu. U reportaži u novome broju Glasa Koncila riječju i fotografijom predstavljeni su oratoriji u nekoliko salezijanskih zagrebačkih župa, kao i oni u Belome Manastiru, u Rijeci te u Arbanasima kod Zadra. Plodonosna intuicija sv. Ivana Bosca ni nakon više od stoljeća i pol nije izgubila na svojoj svježini.

U rubrici »Mladi mladima« tematizirano je, naravno u povodu nedavne svetkovina, središnje kršćansko otajstvo, vjera u Presveto Trojstvo. A budući da je čovjek stvoren na sliku Boga koji je u sebi zajedništvo triju Osoba, i čovjek je pozvan nasljedovati ga promičući život, zajedništvo i ljubav, poručuju mladi suradnici Glasa Koncila svojim vršnjacima.