Glas Koncila br. 28/2020.

INTERVJU: MARCELA MATIJEVIĆ KLOBUČAR
MLADOMISNICI 2020.
Svećeničko poslanje – otkloniti strah pred budućnošću
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PREMJEŠTAJI I RAZRJEŠENJA
Nove svećeničke službe u pet (nad)biskupija
PAPIN APEL
Za provođenje rezolucije o globalnom miru
FRANJEVAČKI MUZEJ
ČUČERJE – KAŠINA
Kardinal Bozanić u pohodu stradalim župama
PASIONSKA BAŠTINA
Muka nadahnuće i u izvanrednim okolnostima
MEDICINSKE SESTRE I KORONA
S vjerom u providnost prema budućnosti

Izvještaj o mladomisničkim slavljima koje se diljem Crkve ovih dana održavaju u izvanrednim okolnostima otvara novi treći srpanjski broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 12. srpnja s naslovnom fotografijom don Leonarda Škeca i majčinoga blagoslova koji je primio ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru. Na duplerici su, pak, portreti ovogodišnjih 60-ak novih svećenika s datumima planiranih mladih misa.

Uz parlamentarne izbore glavni urednik mons. Ivan Miklenić potpisuje komentar naslovljen »Promjene u eri korone« te, među ostalim, ističe: »Izbori, koji su po rezultatu za mnoge veliko iznenađenje, i koji su odstranili neke strančice, stvaraju dojam da se politička scena znatno mijenja te da bi se u Hrvatskoj napokon mogla očitovati stvarna i snažna opozicija, a to je preduvjet i za odgovornije upravljanje izvršnih vlasti.«

Sugovornica novoga broja Glasa Koncila je arhitektica, dizajnerica i volonterka u palijativnoj skrbi Marcela Matijević Klobučar koja ističe da arhitektura treba biti u službi ljudskih potreba te u jednom od odgovora navodi: »Sloboda ima granice. Općenito ljudi slobodu poistovjećuju s ukidanjem granica. Tek s granicama imamo slobodu jer znamo dokle možemo ići. Granica koja je postavljena mora biti čovjek pokraj nas.«

Novi broj Glasa Koncila donosi i reportažu iz obnovljenoga Franjevačkoga muzeja Vukovara kao mjesta koje prikazuje kontinuitet hrvatskoga i kršćanskoga identiteta Vukovara te detaljno vodi kroz postav sakralno-kulturne baštine koji je u godinu dana od otvorenja primio oko 35 tisuća posjetitelja.

Mladi mladima svoje dvije stranice posvetili su svetim duhovnim vodičima, dok se na mjestu Teološkoga osvrta može pročitati drugi nastavak prikaza dokumenta Svete Stolice o popularizaciji i primjeni enciklike »Laudato si’«.

U novom broju Glasa Koncila mogu se pročitati imenovanja i razrješenja svećenika iz pet hrvatskih (nad)biskupija, a donesena su i svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara u vrijeme pandemije koji ističu »S vjerom u providnost otkrivaju se i pozitivne strane pandemije«.

Na inozemnim stranicama može se čitati o smrti i ukopu brata pape u miru mons. Georga Ratzingera, susretu veleposlanika Izraela i SAD-a pod posredništvom Svete Stolice, o sigurnosnim aspektima krize izazvanim pandemijom.