Glas Koncila br. 37/2022.

INTERVJU: POVJESNIČAR UMJETNOSTI VLADIMIR PETER GOSS
U FOKUSU
Blagoslovljen novi samostan Presvetoga Srca Isusova bosonogih karmelićanki
KOMENTAR
SUBOTICA
Pokopan subotički biskup Slavko Večerin
U FOKUSU
Papa glumcima i umjetnicima: »Vi ste propovjednici ljepote«
CHUR
Otvorena kanonska istraga oko slučaja švicarske »koncelebrantice«
NAŠI RAZGOVORI
TEOLOŠKI OSVRT
Najveći protivnici čovječanstva, Krista i Crkve
AKTUALNO
Pravo na vodu kao ljudsko pravo
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
RIJEKA – TRSAT
Albanski katolici proslavili sv. Majku Tereziju hodočašćem u trsatsko svetište
OBITELJ I MEDIJI
Dokumentarac koji je raskrinkao »rodnu ideologiju«
REPORTAŽA

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 11. rujna. Na naslovnici broj donosi fotografiju i početak izvještaja s blagoslova novoga samostana bosonogih karmelićanki kojim su Lika i Gospić dobili »blagoslov i gromobran«.

Novi je karmel, šesti na području Crkve u hrvatskom narodu, blagoslovio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, usporedivši ga s »plućima koja će ubrizgavati kisik u krv koja kola arterijama biskupije i tako pročišćava svaku pastoralnu djelatnost oslobađajući je od ljudskoga suviška koji se neizbježno nakuplja čak i u našim najboljim projektima«.

Malo se u (crkvenoj) javnosti govori o tome da se s početkom nove školske godine u katoličkim obiteljima ulazi i u svojevrsnu novu duhovnu neizvjesnost za djecu koja su u suvremenim okolnostima sve izloženija utjecajima vrijednosno dalekima od kršćanskoga svjetonazora, primijetio je u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić pišući da većina djece u župama ostaje nezahvaćena sustavnom župnom katehezom. »Gledano iz perspektive »ludosti evanđelja«, iz perspektive Crkve koja je nastala na apostolskoj vjeri ribara i težaka i čija se snaga učvršćivala u arenama i mučilištima, nisu li današnji uvjeti idealni da se razmaše i župni pastoral školaraca?«, piše urednik Stanić.

Povjesničar umjetnosti Vladimir Peter Goss sugovornik je središnjega intervjua. Osim o duhovnoj dimenziji umjetnosti, u razgovoru uoči Dana europske baštine govorio je i o vjekovno kršćanskom identitetu Europe i važnosti humanističkoga obrazovanja, ali i objasnio kako ponovno otkrivanje povijesnoga bogatstva može preobraziti hrvatsku turističku paradigmu. »Crkva bi trebala biti u prvim redovima borbe za svijet u kojem se čovjek osjeća lijepo i ugodno«, istaknuo je Goss.

Nakon ljetnoga odmora i razbibriga oko 460 tisuća školaraca osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj vratilo se 5. rujna u školske klupe. Školsko se zvono istoga dana oglasilo i za više od četiri tisuće učenika u 24 katoličke osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. Obiteljska atmosfera i katolički odgoj dvije su sastavnice od kojih se ni jedna katolička škola ne može odvojiti, a Glas Koncila uvjerio se u to zavirivši u manji dio tih škola koje uživaju život i rad bez sve jačih nametanja raznih ideologija, no ne zaobilaze ih visoki računi za režije.

Na 2 milijuna km2 proteže se teritorij rimokatoličke biskupije Kopenhagen. U njezinoj župi svetoga Josipa u gradiću Nykobingu Falsteru kao kapelan služi i Filip Mikić, jedan od trojice hrvatskih svećenika u Danskoj, koji govori o svom životnom putu i odluci da postane svećenik, u službi malobrojnih katoličkih zajednica. O svome putu, ali onom animatorskom, govori i križevačka animatorica Ema Ištvanović Perezanović te je svojim svjedočanstvom poželjela dobrodošlicu na skorašnji susret mladih u Bjelovaru.

Stranice teološkoga osvrta donose pogled na najveće protivnike čovječanstva, Krista i Crkve – utjecaj zloduha. Uvriježene retoričke figure o utjecaju zloduha, kojima je sadašnji trenutak i više nego zasićen, kriju mahom nepoznatu duhovnu stvarnost koja nesumnjivo utječe na suvremena zbivanja. Novi broj donosi i izvještaj s euharistijskoga slavlja u Ludbregu kojim je proslavljena Sveta nedjelja te izvještaj o nedavnom susretu pape Franje s ljudima iz svijeta filma, televizije i glazbe, u sklopu prvoga »Summita Vitae«.