Glas Koncila br. 4/2018.

INTERVJU: LEO VAN DOESBURG
MAJKA KOJA POLAŽE TRI ISPITA
IVANA TURUK
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZAGREB
»Nije riječ o otuđenju novčanoga iznosa«
PERU
Papa u Latinskoj Americi
ZADAR
Četvrt stoljeća akcije »Maslenica«
TEOLOŠKI OSVRT
NAŠI RAZGOVORI
»Sve ‘vrije’, a GK donosi par redaka«
SPLIT
Crkva će se – graditi
ZAGREB
Kako da UNESCO prizna tradiciju bokeljskih Hrvata?
REPORTAŽA IZ ŽUPE MB LURDSKE

„U Crkvi dijalog nema alternative“, glavni je naslov četvrtoga ovogodišnjeg broja Glasa Koncila, s nadnevkom 28. siječnja, u kojem novinar Tomislav Vuković detaljno izvještava o prvom danu 58. teološko pastoralnoga tjedna o unutarcrkvenom dijalogu, suradnji i odgovornosti. Objavljen je i brzojav sudionika tjedna papi Franji, a upravo je boravak Svetog Oca u Latinskoj Americi, točnije Peruu i Čileu, glavna tema stranica GK-a posvećenih crkvenim vijestima iz inozemstva.

„Kršćansko jedinstvo mora imati bolju budućnost“, komentar je glavnog urednika Ivana Miklenića, koji tematizira Svjetsku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana, ove godine održanu pod geslom „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči“ (Iz 15,6). „Izazovi suvremenih ideologija, koje su neprijateljske prema svakomu kršćanstvu, kao i potreba jačanja vjerodostojnosti svake crkvene strukture, trebali bi biti prepoznati kao ozbiljan i neodgodiv poziv na rast u autentičnom nasljedovanju Isusa Krista svakoga kršćanina i svake kršćanske zajednice, a time i odgovor na potrebu većega zauzimanja za kršćansko jedinstvo“, piše među ostalim glavni urednik tjednika.

„Sve vrije, a Glas Koncila donosi par redaka“, intrigantan je naslov iz rubrike „Naši razgovori“, posvećene pismu čitatelja kojega je zanimalo zašto se zasad nije više pisalo o događajima povezanima sa Zborom prebendara Zagrebačke nadbiskupije. Donijeto je i priopćenje glede istog slučaja od strane odvjetnika pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu dr. Ivice Ivankovića Radaka.

U intervjuu europski kršćanski analitičar Leo van Doesburg analizira izazove življenja vjere u modernoj Europi. „Sekularisti razbijaju sve strukture zajedništva pa su u mnogim zemljama češće depresije, samoubojstva, osamljenost. Nova ‘religija’ zauzima se za slobodu ‘od’, sekularisti govore da sloboda znači biti oslobođen od svih ograničenja koja mogu zagušiti osobnu autonomiju. Kršćani pak vjeruju u slobodu ‘za’ ljubav Božju i ljubav drugih. To je smisao ispunjenja“, kazao je novinaru Ivanu Taševu direktor za europske poslove u Europskom kršćanskom političkom pokretu.

Teološki osvrt Darka Grdena tematizira sakramente rastavljenih i ponovno vjenčanih, iz pozicije argentinskih biskupa. Piše se kako su biskupi s područja Buenos Airesa osjetili potrebu uputiti svećenike kako postupati u skladu s apostolskom pobudnicom „Amoris laetitia“ (Radost ljubavi). Vjeroučiteljica iz Pakraca Ivana Turuk svjedoči o životnom putu, pozivu i gradu koji vida rane nakon Domovinskoga rata. „Inače je sve teže biti vjeroučitelj. Potrebno je imati mandat i od biskupije i od nadležnoga ministarstva, a da se vjeroučitelju nešto dogodi, pitamo se tko staje iza nas. Kako vrijeme odmiče, sve nam se više važe svaka riječ. Pitamo se, primjerice, kako djeci objasniti homoseksualizam, što im se smije, a što ne smije reći. Kako izreći crkveni nauk, a ne zamjeriti se nikomu. A djeca pitaju, ne zadovoljavaju se šturim rečenicama iz udžbenika“, progovorila je Turuk o vjeroučiteljskim poteškoćama.

Redovita reportaža predstavlja župu Majke Božje Lurdske u Zagrebu, ustrajnost Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja od 1932. godine u današnjima Zvonimiroj i Vrbanićevoj ulici. Župa je posebno okrenuta pastoralu bolesnih i potrebitih osoba, kao i štovanju sluge Božjeg o. Ante Antića, glasovitog ispovjednika iz srca hrvatske metropole. A kako je franjevačka duhovnost utjecala na Ivu Andrića, može se doznati i iz rubrike „Katolički oblikovatelji kulture“ u kojoj Vladimir Lončarević tematizira pjesnički neoromantizam Augustina Čičića. Srijemska pjesnička riječ Marije Tomšić-Im otisnuta je u rubrici „Iz hrvatske duhovne poezije“.

Nastavlja se i povijesni feljton o pisanju komunističkoga glasila „Naprijed“ o Katoličkoj Crkvi, a posebno su zanimljivi izvadci iz intervjua Josipa Broza Tita, danog Cyrusu Leu Sulzbergeru II., novinaru uglednoga američkoga „New York Timesa“ i dobitniku Pulitzerove nagrade.

Nova rubrika „Uvod u duhovni život“ donosi promišljanje Petra Janjića „Čovjek ulazi u obitelj Božju“, o Božjem pozivu svakom čovjeku na prijateljstvo, suradnju i zajedništvo. O međunarodnoj zakladi „Vrt plavih ruža“ Kristina Josipović govori u rubrici „U službi bližnjega“.

Šesteročlanu obitelj Tešija iz Dubranca u Sisačkoj biskupiji i njihov „ispit vjere, pouzdanja i ljubavi“ predstavlja Jadranka Pavić u mjesečnoj rubrici „Drugačiji su među nama“, a ista autorica u „Putu u slobodu“ prenosi svjedočanstvo Javora Antala, 63-godišnjaka iz Mađarske, o alkoholizmu i drugim pobijeđenim životnim nedaćama.

Na posljednjoj stranici se, uz enigmatski kutak, „krije“ i nova karikatura Srećka Puntarića Felixa.