Glas Koncila br. 4/2019.

INTERVJU: DR. IVAN BODROŽIĆ
DOMAGOJ ROGINA
PRILIKA
Društvom opet dominira boja kršćanske krvi
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
HRVATI U PANAMI
Malobrojni, a hit
NAŠI RAZGOVORI
KARDINAL PULJIĆ
»U neravrnopravnom smo položaju«
FELJTON
REPORTAŽA IZ JELKOVCA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 4 u novoj 2019. godini posvećena je otvorenju 59. teološko-pastoralnoga tjedna u Zagrebu, čija je ovogodišnja središnja tema proročka dimenzija kršćana. Naslov: »S većom predanošću i bez predrasuda težiti većemu dobru Crkve i društva« popraćen je velikom fotografijom s otvorenja i ulomkom iz uvodnog govora kardinala Josipa Bozanića: »U vremenu u kojem se širi beznađe, pomanjkanje hrabrosti i konformizam s opravdanjem: ‘Svi tako rade’ ili: ‘Tako se oduvijek radilo’ potrebna je proročka snaga nade da se s većom predanošću i bez predrasuda, kao pojedinci i kao Crkva, zauzmemo za sadašnjost, težeći većemu dobru koje svima koristi u životu Crkve i društva«.

»Šteta je što je politički aspekt prevladao u požeškoj izjavi koja održava dominantan pristup prošlosti uobičajen gledanjima u suvremenoj srbijanskoj politici, u kojoj se ignorira 45 godina mira u kojima su poniknuli čitavi novi naraštaji, koji nemaju baš ništa s događanjima u II. svjetskom ratu, a svjedoci su, a mnogi i žrtve, rata devedesetih.«, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Politika guši ekumenizam«. U njemu se osvrće na susret episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije, koji je održan u četvrtak 17. siječnja u Biskupskom domu u Požegi.

»Našemu je narodu potrebno više proroka«, naslovljen je središnji intervju s dr. Ivanom Bodrožićem, pročelnikom Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskoga nauka na KBF-u u Zagrebu. Među njegovim brojnim iznimno zanimljivim osvrtima o aktualnim crkvenim i društvenim temama vrijedi spomenuti prihvaćanje Istanbulske konvencije u Hrvatskome saboru: »Kad se radi o tako temeljnoj stvari, o uvođenju presedana koji će utjecati i na zakonodavstvo i na odgoj budućih naraštaja, pastiri su trebali pronaći konsenzus te progovoriti jasno i jednoglasno, a ne se dati izmanipulirati. Jednako tako smatram da bi u takvim slučajevima trebali na prikladan način, poštujući autonomiju laičkih organizacija, pomoći laicima da očuvaju potrebno jedinstvo kako bi u bitnim pitanjima svi, i pastiri i vjernici, govorili jednim glasom. Ovako su politički igrači učinili svoje.«

Domagoj Rogina u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svjedoči o svojoj vjeri, odrastanju i zauzetosti u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi i u tamošnjem mjesnome bratstvu Franjevačkoga svjetovnoga reda, u kojemu obavlja dužnost ministra – predsjednika.

Treći nastavak teološkog osvrta posvećenog 70-godišnjici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima već samim naslovom privlači pozornost: »’Čovječe, tko si?’, zamijenilo je podmuklo pitanje: ‘Čovječe, kojim pravima želiš raspolagati?’«

Dalibor Kuhta, predsjednik izvršnoga odbora udruge za autizam »Pogled«, Nedelišće u tekstu »Potpora u svakidašnjici osoba s autizmom« predstavlja razloge osnutka i aktivnosti udruge.

»Kako je Anaksagora dobio ‘dvojku’ na istoku Zagreba« naslov je reportaže iz župe sv. Ivana Pavla II. u zagrebačkom Jelkovcu, koja živi u iščekivanju izlaska iz atomskoga skloništa.