Glas Koncila br. 42/2019.

INTERVJU: DR. JOSIP MIHALJEVIĆ
MARTINA KOLAR BILLEGE
PRILIKA
Je li svećeniku mjesto na Danima kruha u školi?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
TURSKA AGRESIJA U SIRIJI
»Mi kršćani snosit ćemo posljedice«
SINODA ZA AMAZONIJU
FORUM PLUS
HRVATI U VOJVODINI
Broj im je smanjen za 68 posto
REPORTAŽA: BJELOVAR

Vijest i fotografija s početka 59. plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije otvara novi 42. broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 20. listopada pod naslovom preuzetim iz pozdravnoga govora »Ekumenska ideja doživljava određeni zamor«.

Novi prijedlog kalendara slavljenja nacionalnih praznika glavni urednik mons. Ivan Miklenić ocijenio je »parcijalnim političkim pristupom koji nije sposoban uvažiti legalni i legitimni zahtjev općega dobra hrvatskoga društva«. Iznio je stav da Hrvatska, ako imalo drži do sebe kao samostalne i neovisne države, i svoga dostojanstva, ne bi smjela biti bez blagdana neovisnosti.

Budući da Glas Koncila nosi nadnevak Svjetskoga dana misija doneseni su naglasi iz poruke pape Franje za taj dan, a na mjestu teološkoga osvrta doneseni su glavni naglasci s prvoga tjedna sinodskoga rada posebnoga zasjedanja Biskupske sinode za Panamazonsku regiju pod naslovom »Laboratorij za nove putove Crkve«.

O komunističkoj prošlosti na našim prostorima i naravi jugoslavenskoga socijalizma Glas Koncila razgovarao je s dr. Josipom Mihaljevićem, znanstvenim suradnikom na Hrvatskom institutu za povijest, koji poručuje da se jugoslavenski socijalizam nije se odrekao totalitarne srži.

Među više svjedočanstava na 40 stranica Glasa Koncila u rubrici »Drugačiji su među nama« govori Lucija Hrstić, profesorica glazbe iz Mostara, čije je prerano rođenje ostavilo traga u njezinom životu. Pobudno vjerničko svjedočanstvo dr. Martine Kolar Billege, pastoralne vijećnice i suradnice iz župe sv. Male Terezije u Zagrebu u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«. Kako socijalni nauk Crkve nadahnjuje mlade na društveno djelovanje i angažman u izgradnji boljega društva iznijeli su iz vlastitoga iskustva čelnici »Foruma plus«.

Specijalist javnoga zdravstva dr. Tomislav Benjak analizirao je rezultate sistematskih pregleda branitelja, razotkrio stereotipe koji se vežu uz veteransku populaciju te istaknuo podatak da je u potpunosti zdravo samo 7,7 posto hrvatskih branitelja.

Reportaža u novome broju Glasa Koncila prikazuje život u bjelovarskoj župi sv. Antuna Padovanskoga koju vode franjevci, a u tu su gradsku župu privučeni brojni vjernici ljubavlju, otvorenošću i zajedništvom.

Među inozemnim vijestima istaknute su reakcije na tursku agresiju na sirijska područja, među kojima i ona sirokatoličkoga nadbiskupa Hinda koji kaže »Mi kršćani snosit ćemo posljedice«, kao i detaljan izvještaj s kanonizacije petero novih svetica i svetaca.

Prilog Glasa Koncila »Prilika« odgovara na pitanje je li problematična prisutnost svećenika na Danima kruha u školi, dok se u rubrici »Film« obrađuje znanstvenofantastični uradak »Ad Astra«.